Clicky


Celstraf voor man uit Utrecht na explosie drugslab

Celstraf voor man uit Utrecht na explosie drugslab
15-03-2023 16:36 | Binnenland | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 55-jarige man uit Utrecht tot vijf jaar cel. De man maakte zich schuldig aan het produceren en het treffen van voorbereidingen voor de productie van MDMA. Daarnaast is hij schuldig aan de explosie en de brand die in een loods is ontstaan.

Op 28 juli 2022 ontstond er een explosie in een loods op een bedrijventerrein in Beesd. Politieonderzoek wees uit dat in deze loods een drugslab zat waar MDMA werd gemaakt. Door een productiefout schoot de ketel (met een inhoud van 311 liter) met enorme kracht door het dak en kwam dwars door het dak van een naburig pand weer naar beneden.

De ketel kwam terecht in een ruimte waar tot enkele minuten daarvoor een vader en zijn kind waren. Vervolgens ontstond in de loods waar het drugslab zat een enorme brand die meerdere bedrijfspanden volledig in de as legde. De politie trof in de loods goederen en stoffen aan die in verband worden gebracht met de productie van synthetische drugs zoals MDMA.

De rechtbank houdt de man verantwoordelijk voor deze feiten. Hij huurde de loods huurde sinds 2019 en installeerde daar eind december 2021 een alarm. Ook verklaarde hij vrijwel elke dag in de loods te komen. Op de camerabeelden, van de dagen voor de brand, waren geen andere personen dan de man en/of zijn voertuig te zien. Tenslotte was de Utrechter tijdens de explosie, wat erop duidt dat de productie bezig was, aanwezig in de loods.

Hoewel er naast de man nog een tweede persoon in de loods was, kan niet worden bewezen dat hij nauw en bewust met de 55-jarige man uit Utrecht heeft samengewerkt en hierin een grote bijdrage had.

Los van de gevaren die het gebruik van synthetische drugs voor de volksgezondheid vormen, is algemeen bekend dat de productie van deze drugs gevaarlijk is. Dat gevaar openbaarde zich in deze zaak in een heftige vorm. De man veroorzaakte gevaar voor goederen en bracht niet alleen zijn eigen leven, maar ook het leven van omstanders in gevaar. Bijzonder kwalijk is dat hij de brandende loods direct verliet zonder hulp in te schakelen. Het was wonder dat niemand gewond raakte.

De rechtbank vindt het geheel aan feiten zo ernstig dat zij een celstraf van vijf jaar oplegt. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De tijd die de man al in voorarrest zit, gaat van de straf af.