Clicky


Lets transportbedrijf krijgt boete van ruim 60.000 euro voor overtreden rij- en rusttijden door chauffeurs

Lets transportbedrijf krijgt boete van ruim 60.000 euro voor overtreden rij- en rusttijden door chauffeurs
16-03-2023 10:07 | Buitenland | auteur Redactie

ROSKILDE - Een transportbedrijf uit Letland heeft van de rechtbank in het Deense Roskilde een boete van 450.000 Deense Kroon gekregen. Omgerekend zo'n 60.427 euro. Het transportbedrijf werd als werkgever verantwoordelijk bevonden voor het overtreden van onder meer de rusttijdenregeling door meerdere chauffeurs binnen het bedrijf.

Het was in oktober 2020 dat Deense agenten routinematig een Letse vrachtwagen stopten op de Køge Bugt-snelweg bij Karlslunde. Tijdens de controle bleek dat de bestuurderskaart in de tachograaf niet overeenkwam met de chauffeur achter het stuur. Zijn bestuurderskaart werd gewikkeld in zilverpapier gevonden onder de mat in de cabine van de vrachtwagen.

Op basis daarvan werd het bedrijf ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het feit dat drie van zijn chauffeurs herhaaldelijk op andermans bestuurderskaart hebben gereden en zich niet hebben gehouden aan de eisen voor de rusttijden van de chauffeurs.

Op basis hiervan oordeelde de rechtbank dat er bijzonder verzwarende omstandigheden waren en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 450.000 Deense Kroon.

Het Letse bedrijf pleitte tijdens de zaak onschuldig, omdat het zichzelf niet verantwoordelijk achtte voor het rijgedrag van de chauffeurs.

Twee van de chauffeurs moesten al eerder voor de rechtbank verschijnen, waar ze werden gestraft met een boete van 74.000 Deense Kroon (9.936 euro) en een voorwaardelijke straf van 30 dagen, en een boete van 67.500 Deense Kroon (9.064 euro) en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 20 dagen.

De politie heeft twee vrachtwagens van het bedrijf in beslag genomen tot de boete betaald is.