Clicky


Franse senaat stemt in met pensioenhervorming van regering-Macron

Franse senaat stemt in met pensioenhervorming van regering-Macron
16-03-2023 11:37 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De Franse senaat heeft zoals verwacht ingestemd met het pakket pensioenhervormingen dat de regering van president Emmanuel Macron en premier Élisabeth Borne wil invoeren ondanks aanhoudende en felle protesten in heel het land.

Een meerderheid van centrumrechtse en rechtse senatoren heeft de plannen goedgekeurd. Ze hadden eerder al ingestemd met het meest omstreden onderdeel, de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar.

De Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering, stemt later op donderdag over het wetsvoorstel voor pensioenhervorming. In de Kamer lijkt het nog steeds onzeker of de regering, die er geen meerderheid meer heeft, de plannen goedgekeurd krijgt. De regering heeft dankzij een grondwetsartikel ook de mogelijkheid de wetgeving zonder stemming door te drukken. Maar dat zou op nog meer weerstand stuiten volgens Franse media en kan mogelijk leiden tot een vertrouwensstemming. In de Nationale Vergadering heeft de regering de steun nodig van de centrumrechtse Les Républicains, maar die partij is verdeeld en veel afgevaardigden hebben grote moeite met veel van de plannen.

In heel Frankrijk zijn er betogingen en stakingen tegen de pensioenhervorming. Sinds 19 januari zijn er acht nationale protestdagen geweest, woensdag was de achtste. De opkomst was woensdag volgens de autoriteiten veel lager dan bij eerdere protestdagen. Er zouden in heel het land 480.000 mensen hebben betoogd van wie 37.000 in de hoofdstad. De vakbonden geven veel hogere aantallen actievoerders op. De links-radicale bond CGT spreekt van 1,7 miljoen demonstranten van wie 450.000 in Parijs.