ECB schroeft rente verder op ondanks onrust in bankensector
FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente in de eurozone met de eerder aangekondigde half procentpunt verhoogd. Dat betekent dat de beleidsmakers in Frankfurt zich niet van de wijs hebben laten brengen door de onrust in de bankensector van de afgelopen dagen.
Volgens de ECB is de renteverhoging nodig om de inflatie te beteugelen die sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne hard is opgelopen. Door de ingreep maakt de centrale bank lenen duurder. Mensen en bedrijven zullen op den duur dan wat minder geld gaan uitgeven. Zo hoopt de ECB de vraag in de economie af te remmen en ervoor te zorgen dat de prijzen niet meer zo hard omhooggaan.
In de Verenigde Staten vielen afgelopen week echter de Silicon Valley Bank (SVB) en de Signature Bank om. Die banken waren onder meer in de problemen gekomen doordat de rente in de VS de laatste tijd hard is opgelopen. Woensdag was er op de Europese beurzen vervolgens veel paniek over de financiële situatie van het Zwitserse Credit Suisse, waardoor er angst leefde dat de Amerikaanse perikelen zouden overwaaien naar Europa.
Tumult
Beleggers keken daarom in spanning uit naar de reactie van de ECB op dit tumult. Sommige kenners speculeerden dat de ECB mogelijk zou besluiten tot een kleinere rentestap van een kwart procentpunt. Maar andere deskundigen dachten juist dat afwijken van het eerder uitgestippelde pad alleen maar voor meer onrust zou zorgen op de financiële markten. Na het verschijnen van het rentebesluit zakte de AEX-index op de Amsterdamse beurs licht in het rood.
In een verklaring stelt de centrale bank de huidige spanningen op de markt van nabij te volgen. Ook zegt de ECB klaar te staan om zo nodig in te grijpen, maar vooralsnog zou dat niet nodig zijn. "De bankensector in het eurogebied is schokbestendig", wordt benadrukt.
Geen nieuwe voorspelling
Maar de centrale bank doet nu geen nieuwe voorspelling over een mogelijke volgende rentestap bij het volgende beslismoment. De spanningen op de markt zorgen volgens de ECB voor extra onzekerheid als het gaat om voorspellingen voor de inflatie en de groei van de economie. De ECB zei wel dat de inflatie op de langere termijn nog steeds te hoog blijft.
Door het nieuwe rentebesluit komt de zogeheten depositorente, de rente die banken betalen over geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen, weer terug op 3 procent. Dat is het hoogste niveau sinds 2008. Voor de consument is de hogere rente onder meer te merken bij het afsluiten van een hypotheek. Door de hogere rentetarieven van de ECB kunnen banken als ING en ABN AMRO ook hun spaarrentes langzaam weer verhogen.