Clicky


Chinese president Xi maandag voor staatsbezoek naar Rusland

Chinese president Xi maandag voor staatsbezoek naar Rusland
17-03-2023 10:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

MOSKOU - De Chinese president Xi Jinping brengt volgende week een staatsbezoek aan Rusland. Hij komt maandag voor zijn driedaagse bezoek naar Moskou, melden het Kremlin en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Xi luncht maandag met president Vladimir Poetin. Het wordt een informele ontmoeting van de twee leiders. Dinsdag spreken ze elkaar opnieuw tijdens wat onderhandelingen wordt genoemd.

Een van de onderwerpen waar Xi met zijn Russische ambtgenoot over spreekt is de oorlog in Oekraïne. China stelt zich naar eigen zeggen neutraal op en wil bemiddelen. Xi zou de Oekraïense president Volodymyr Zelensky opbellen na zijn bezoek aan Poetin.

De Volksrepubliek heeft geen sancties tegen Rusland ingesteld en vaart wel bij de groeiende handel tussen de twee mogendheden. Peking en Moskou hebben het volgens Russische media onder meer over "de verdieping van hun strategische samenwerking".

In het Westen wordt gevreesd dat China ook wapens gaat leveren aan Rusland. Volgens Poetin wordt zijn land door het Westen aangevallen in een 'sanctieoorlog'.