Clicky


Slowakije stuurt als tweede land straaljagers naar Oekraïne

Slowakije stuurt als tweede land straaljagers naar Oekraïne
17-03-2023 11:44 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG/RTR

BRATISLAVA - De Slowaakse regering heeft ingestemd met een zending van MiG-29-gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne. Daarmee wordt Slowakije het tweede land dat Oekraïne straaljagers levert voor de strijd tegen Rusland.

Het gaat volgens premier Eduard Heger om dertien exemplaren die sinds augustus niet meer worden gebruikt vanwege het aflopen van een onderhoudsovereenkomst met Rusland. Een deel is nu niet operationeel. Het Oekraïense leger maakt al gebruikt van dit type gevechtsvliegtuigen uit de Sovjettijd.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft de Slowaakse premier bedankt in een telefoongesprek. "Ik waardeer zijn persoonlijke rol in de ondersteuning van Oekraïne", schreef de Oekraïense president op Twitter. De Russische regering noemde de toezegging van de vliegtuigen een escalatie, maar zei tegelijk dat deze "geen verschil zullen maken" in de Oekraïense strijd tegen de Russische invasie. Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov noemde de beslissing een nieuw voorbeeld van hoe NAVO-leden hun directe betrokkenheid bij het conflict vergroten.

De aankondiging van Slowakije komt een dag nadat Polen bekendmaakte vier MiG-29's naar Oekraïne te sturen. Polen en Slowakije hadden al aangegeven bereid te zijn gevechtsvliegtuigen te leveren, andere westerse bondgenoten zijn terughoudender. Kyiv heeft meermaals om straaljagers gevraagd.