Clicky


Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin

Internationaal Strafhof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Poetin
17-03-2023 17:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

DEN HAAG - [update 19:00 uur] Rechters van het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) hebben vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin vanwege oorlogsmisdaden die gepleegd zouden zijn in Oekraïne. Volgens het strafhof is Poetin verantwoordelijk voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Ook tegen Maria Lvova-Belova is een arrestatiebevel uitgevaardigd. Zij is de Russische commissaris voor kinderrechten. Ook zij wordt verantwoordelijk gehouden voor de vermeende deportaties uit de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne.

Volgens Karim Khan, de hoofdaanklager van het ICC, heeft Rusland honderden Oekraïense kinderen uit wees- en kindertehuizen weggehaald. Veel van deze kinderen zouden sindsdien naar Rusland zijn gebracht en daar zijn geadopteerd. Ook Lvova-Belova zelf heeft op deze wijze een 15-jarig kind uit Marioepol geadopteerd, zei zij in februari.

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat het arrestatiebevel voor Poetin geen betekenis heeft, omdat het land niet is aangesloten bij het zogeheten Statuut van Rome, dat de wettelijke basis voor de rechtbank is. "Rusland draagt geen verantwoordelijkheden tegenover het ICC", aldus de woordvoerder.

Het is nog onduidelijk hoe het ICC het arrestatiebevel wil uitvoeren. Omdat Rusland het ICC niet erkent, is het onwaarschijnlijk dat Poetin ook daadwerkelijk voor het strafhof zal verschijnen. Het ICC kan bovendien geen rechtszaak houden in de afwezigheid van de beschuldigde.

Oekraïne noemt het arrestatiebevel desondanks "historisch voor Oekraïne en het internationale rechtssysteem". Volgens het kantoor van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is het "slechts het begin".

Khan opende een jaar geleden een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden tegen de menselijkheid en genocide in Oekraïne. Moskou heeft herhaaldelijk ontkend dat Rusland oorlogsmisdaden heeft gepleegd sinds het land Oekraïne ruim een jaar geleden binnenviel.