Clicky


Nieuwe demonstraties tegen Franse pensioenhervormingen

Nieuwe demonstraties tegen Franse pensioenhervormingen
18-03-2023 20:12 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - [update 23:20 uur] In verschillende steden en dorpen in Frankrijk zijn opnieuw duizenden mensen de straat opgegaan uit onvrede over de pensioenhervormingen die de regering wil doorvoeren. Op sommige plekken is de sfeer gespannen, melden Franse media, waaronder in Parijs.

In de Franse hoofdstad gooien betogers met verschillende voorwerpen naar agenten. Ook staan er vuilcontainers in brand. De betogers roepen onder meer dat president Emmanuel Macron moet aftreden. De politie heeft op haar beurt charges uitgevoerd en traangas en het waterkanon ingezet om de menigtes uiteen te drijven.

De politie is verder onder andere in actie gekomen in Dijon, Nantes, Brest en Bordeaux, waar met traangas is geschoten. Meerdere mensen zijn opgepakt. Demonstraties zijn er verder in Caen, Saint-Étienne, Grenoble, Toulouse, Marseille, Valence en Le Havre.

Place de la Concorde

In Parijs heeft de politie zaterdag nieuwe protesten nabij het Franse parlement verboden. Toch zijn ook daar weer mensen naartoe gegaan om te protesteren. Het verbod is ingesteld vanwege "ernstige risico's op verstoring van de openbare orde" en geldt voor onder meer Place de la Concorde. Daar kwam het de afgelopen dagen tot confrontaties tussen betogers en de politie. In de buurt zijn de metrostations gesloten.

Het plein ligt in de buurt van de Franse Tweede Kamer, waar premier Élisabeth Borne donderdagmiddag aankondigde een grondwetsartikel te gebruiken om de pensioenhervormingen door te drukken. Het parlement wordt daarmee buitenspel gezet. De hervorming maakt een verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar mogelijk.