Clicky


Rusland neemt juridische stappen tegen functionarissen Strafhof

Rusland neemt juridische stappen tegen functionarissen Strafhof
20-03-2023 14:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

MOSKOU - In Rusland is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen de hoofdaanklager en drie rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

ICC-hoofdaanklager Karim Khan heeft tot ergernis van het Kremlin een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de Russische commissaris voor kinderrechten Maria Lvova-Belova. Ze worden verantwoordelijk gehouden voor vermeende deportaties van kinderen uit de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne wat oorlogsmisdaden zou betekenen.

Volgens de Russische justitie hebben de magistraten van het ICC illegale besluiten genomen en wordt een onderzoek tegen ze ingesteld. Het Kremlin ontkent de misdaden te hebben gepleegd en noemt de bevelen van het ICC juridisch zonder basis. En Rusland is niet eens aangesloten bij het ICC, wat een voorwaarde voor de succesvolle vervolging en berechting zou zijn.

China dat het hof ook niet erkent, heeft in een reactie het arrestatiebevel van het ICC veroordeeld. Het hof zou "dubbele standaarden" moeten vermijden en de "immuniteit van staatshoofden" moeten respecteren. Beijing doelt op de westerse invloed op het ICC en het jarenlang uitblijven van zaken over misdaden in bijvoorbeeld Afghanistan en Israël.

De VS erkennen het ICC ook niet en hebben tal van maatregelen genomen om te voorkomen dat Amerikanen ooit voor dit hof verschijnen. Er zijn enige tijd maatregelen afgekondigd tegen prominente medewerkers van het ICC inclusief de hoofdaanklager. En de VS hebben zelfs een speciale wet gemaakt die wereldwijd militair ingrijpen rechtvaardigt als er Amerikanen zouden worden opgepakt voor berechting door het ICC. De wet is schertsend de The Hague Invasion Act genoemd.