Clicky


Lineas, DFDS en North Sea Port verzetten 8.000 containers en opleggers van de weg naar het spoor

Lineas, DFDS en North Sea Port verzetten 8.000 containers en opleggers van de weg naar het spoor
21-03-2023 17:14 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

GENT - Het Belgische Lineas en het scheepvaart- en logistiekbedrijf DFDS slaan de handen in elkaar om containers en opleggers vanuit Gent in North Sea Port via het spoor naar Lyon te vervoeren - en omgekeerd. Zo ontstaat er een multimodale connectie tussen Zweden, België en Frankrijk.

Verbinding met shortseadienst naar Göteborg

Jelle Van Koevorden, Managing Director DFDS Belgium: “Zesmaal per week vaart DFDS tussen haar multimodale terminals in de haven van Göteborg en Gent, aan het Mercatordok. Deze short sea service sluit nu aan op de intermodale trein.”

Bij de start rijdt deze trein van Europa’s grootste private spoorvrachtoperator Lineas driemaal per week tussen Gent en de Port Edouard Hérriot in Lyon. Vanaf medio april wordt de frequentie opgetrokken tot wekelijks vijf ritten.

De trein vervoert containers en kraanbare en niet-kraanbare trailers. In de containers wordt onder meer voeding en chemische producten vervoerd. In de opleggers zit er algemene en industriële vracht en lading voor de auto-industrie.

Multimodale haven North Sea Port: 450 treinen per jaar extra

Bernard Gustin, CEO van Lineas: “De shift van dit vrachtvervoer van de weg naar het spoor tussen Gent en de belangrijke industriële regio van Lyon is goed voor 450 treinen per jaar en 8.000 trailers/containers. Deze keuze betekent negen keer minder CO2-uitstoot.”

North Sea Port blijft ook met deze lage-emissie spoorvracht verder bouwen aan een duurzame multimodale haven. “Met het gecombineerde vervoer tussen Göteborg, Gent en Lyon weet North Sea Port zich als multimodale haven in West-Europa verder te versterken”, aldus Daan Schalck, CEO van North Sea Port. “Te meer daar de lading in Gent via de weg, per zeeschip en binnenvaartschip vanuit Antwerpen, Rotterdam en Moerdijk toekomt.”

Foto's: Lineas