Clicky


Rutte schuift aan bij eerstvolgende toeslagendebat

Rutte schuift aan bij eerstvolgende toeslagendebat
22-03-2023 13:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte schuift aan bij het eerstvolgende commissiedebat in de Tweede Kamer over de afhandeling van het toeslagenschandaal. Dat schrijft staatssecretaris Aukje de Vries, die verantwoordelijk is voor Toeslagen, in een Kamerbrief. Het debat staat gepland op 23 mei.

In de Kamer was twee weken een plenair debat over dezelfde kwestie. De voltallige oppositie wilde Rutte daar ook bij hebben, maar dat verzoek kreeg geen meerderheid omdat de coalitiepartijen het verzoek niet steunden. Het kabinet gaat over de eigen afvaardiging bij debatten, maar het is goed gebruik om daarbij rekening te houden met wensen vanuit de Kamer.

Tijdens het debat maakte onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt een punt van de afwezigheid van Rutte. De premier zou aan een van de gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben geappt dat hij er niet bij was omdat hij niet was uitgenodigd. Onbestaanbaar, aldus Omtzigt, aangezien slechts vier partijen zijn aanwezigheid niet nodig vonden.

Het schandaal rond de kinderopvangtoeslag, waarbij tienduizenden ouders getroffen werden door een doorgeslagen fraudeaanpak en onterechte terugvorderingen, leidde begin 2021 tot de val van het vorige kabinet. Veel gedupeerden wachten nog altijd op compensatie van de geleden schade. Die hersteloperatie verloopt veel te traag naar de zin van de Kamer.