Clicky


Havenbedrijf Rotterdam test slimme ligplaats bij ECT

Havenbedrijf Rotterdam test slimme ligplaats bij ECT
24-03-2023 09:37 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Na de succesvolle proef met één slimme bolder op de kade van de Hutchison Ports ECT Delta terminal op de Maasvlakte, heeft het Havenbedrijf Rotterdam nu zes zogenoemde ‘slimme bolders’ geïnstalleerd.

De zes bolders - samen met Straatman BV uit Zwijndrecht ontwikkeld – staan naast elkaar op één ligplaats voor grote containerschepen. Doordat de bolders de kracht van de trossen meten, ontstaat meer inzicht over wat de consequenties zijn van het afmeren, aanmeren en liggen van containerschepen aan de kade.

Het aanbrengen van de slimme ligplaats past in het beleid van het Havenbedrijf om door digitalisering de haven veiliger en efficiënter te maken.

Slimme sensoren

Het Havenbedrijf Rotterdam is gespecialiseerd in het onderhouden en aanleggen van kademuren. Het beheert 80 kilometer kademuur en 200 kilometer oeverglooiing. Daarbij maakt het tegenwoordig ook gebruik van informatie die vrijkomt van de sensoren in de kades. Die gegevens hebben onder meer aangetoond dat kademuren langer meegaan dan algemeen werd aangenomen. Mede dankzij deze informatie zijn inmiddels Europese normen voor bouwconstructies aangepast. Het aanleggen van de slimme ligplaats past in deze reeks maatregelen om met behulp van digitalisering efficiënter om te gaan met zeer kapitaalkrachtige assets als kademuren.

Straatman B.V. is gevestigd in Zwijndrecht en al meer dan een eeuw gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en leveren van hoogwaardige producten voor de maritieme sector wereldwijd.