Clicky


Acties op komst bij Mercedes-Benz na aangekondigd massaontslag

Acties op komst bij Mercedes-Benz na aangekondigd massaontslag
24-03-2023 16:31 | Auto | auteur Redactie

UTRECHT - Medewerkers van het Mercedes-Benz Customer Assistance Center in Maastricht zijn massaal bereid om actie te voeren, zo bleek tijdens een bijeenkomst die de FNV deze week met hen hield. Hun werkgever is van plan om 380 banen te schrappen. Uit diverse mediaberichten blijkt dat Mercedes-Benz een groot deel van het werk van de callcenterafdeling in de Limburgse hoofdstad wil uitbesteden naar Griekenland. Ten onrechte, zo stelt de FNV.

Volgens Elly Heemskerk, bestuurder FNV Callcenters lijkt er sprake te zijn van een ordinaire bezuinigingsoperatie. "We zijn alles behalve overtuigd geraakt van nut en noodzaak om de banen in Maastricht te schrappen. Het werk is er nog steeds en dreigt ook niet te verdwijnen."

Ook financieel ziet FNV geen reden om zo fors te snijden in het personeelsbestand. Mercedes-Benz maakte het afgelopen jaar 15 miljard euro winst. "Wij vinden daarom dat het behoud van de werkgelegenheid in Maastricht nog steeds het uitgangspunt moet zijn."

Sociaal plan

De Duitse autofabrikant heeft een sociaal plan gepresenteerd. Daarin is het concern bereid om medewerkers die hun baan verliezen een transitievergoeding van 1,7 procent te geven. Wie er snel bij is kan nog eens 0,3 procent extra krijgen. Dit bod is deze week tijdens een ledenraadpleging in Maastricht unaniem door de leden van FNV afgewezen. Zij typeren het als ‘een trap na’ en ‘een schoffering’. Met name mensen met een tijdelijk contract staan bijna met lege handen. Bovendien worden 55-plussers niet gecompenseerd voor het pensioengat dat voor hen dreigt te ontstaan na ontslag.

Acties

De leden hebben unaniem aangegeven bereid te zijn om actie te voeren. Hoe die acties er uit komen te zien en wanneer die plaatsvinden, zal later blijken. Heemskerk: "De manier waarop er met honderden medewerkers bij Mercedes-Benz wordt omgegaan, veroorzaakt boosheid en strijdbaarheid. We laten dit dan ook niet over onze kant gaan."

Reorganisatie heroverwegen

FNV Callcenters roept Mercedes-Benz op om de reorganisatie te heroverwegen en de banen te behouden. Ondertussen knokt de vakbond verder voor een fatsoenlijk sociaal plan. "Maar wat ons betreft wil dat niet zeggen dat dit een gelopen race is. Banenbehoud is en blijft de prioriteit."