Clicky


Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest
24-03-2023 19:08 | Incidenten | auteur Redactie

EINDHOVEN - [update 19:46 uur] Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. EINDHOVEN (ANP) - Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Eindhoven Airport had al gewaarschuwd dat de demonstratie gevolgen kan hebben voor de reis van, naar of via de luchthaven. De Transavia-vlucht naar Salzburg en terug is geannuleerd. De vlucht naar Palma de Mallorca en terug is uitgesteld tot zondag. De vlucht naar Gran Canaria vertrekt niet uit Eindhoven maar vanaf Schiphol, en de terugvlucht komt ook op Schiphol aan. De vlucht uit Sevilla arriveert niet in Eindhoven, maar in Rotterdam, en de vlucht naar het Portugese Faro vertrekt vanaf Rotterdam The Hague Airport. Ook een toestel uit Alicante landt zaterdag in Rotterdam, en vliegt daarna vanuit Rotterdam terug naar Alicante.

De andere maatschappijen die zaterdag van en naar Eindhoven vliegen, zijn TUIfly, Ryanair, Wizz Air en Pegasus. Het is nog niet bekend of zij ook vluchten annuleren of verplaatsen.

Vijfhonderd demonstranten

Extinction Rebellion zei eerder zo'n vijfhonderd demonstranten te verwachten. Volgens de klimaatbeweging duurt de demonstratie op de boulevard naast de terminal van 12.00 tot 13.30 uur. Een woordvoerster van de actiegroep sloot niet dat deelnemers het luchthaventerrein opgaan, zoals eerder op Schiphol gebeurde. "Maar dat lijkt me eerlijk gezegd niet heel verstandig; het gaat hier om militair terrein."

Begin november klommen demonstranten van Extinction Rebellion en Greenpeace over het hek van Schiphol naar het gedeelte waar privévliegtuigen stonden. De groep nam plaats onder meerdere jets en ketende zich vast om te voorkomen dat de toestellen zouden opstijgen. De politie hield honderden activisten aan.