Clicky


Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport

Ruim honderd klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport
25-03-2023 16:44 | Algemeen | auteur ANP

EINDHOVEN - [update 19:35 uur] De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdag 104 klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) aangehouden op Eindhoven Airport, laat een woordvoerder weten. De activisten werden aangehouden omdat ze op verboden terrein waren.

De actie van Extinction Rebellion begon rond 12.00 uur voor de ingang van het vliegveld waar enkele tientallen mensen zich hadden verzameld. Een andere groep verzamelde zich vlak bij de parkeerplaats aan de Castendijkweg om vanaf daar naar de Luchthavenweg te lopen. Enkele honderden activisten slaagden erin een gat in het hek te knippen en het terrein te betreden waar privéjets staan geparkeerd. De groep werd door de marechaussee en de politie tegengehouden om te voorkomen dat ze de landingsbaan betraden. XR meldde zelf ook eerder niet van plan te zijn om de landingsbaan op te gaan, "zodat andere vluchten van en naar de luchthaven niet worden verstoord".

De activisten werden enkele tijd door de marechaussee vastgehouden en omsingeld omdat onderzocht werd hoe ze het terrein van het vliegveld konden binnendringen. Vanaf 14.00 uur werd de groep gevraagd het terrein vrijwillig te verlaten. Een groot deel gaf daar gehoor aan, maar zeker honderd klimaatactivisten weigerden te vertrekken. Zij gingen na de oproep op de grond zitten en haakten hun armen en benen in elkaar.

Even na 15.00 uur begonnen marechaussee en politie met het afvoeren van de demonstranten. Dat gebeurde in busjes van de Koninklijke Marechaussee en meerdere tourbussen. Een tweetal had volgens een woordvoerder van de marechaussee zich door een hek aan elkaar vastgelijmd. Alle aangehouden activisten zijn overgebracht naar locaties van de Koninklijke Marechaussee voor verder onderzoek, meldt de marechaussee op Twitter.

XR betrad het terrein omdat de actiegroep vindt dat Eindhoven Airport luchtvervuiling, geluidsoverlast en gezondheidsschade veroorzaakt. De klimaatactivisten eisen dat het vliegveld onder meer stopt met vervuilen, zich houdt aan de klimaatregels en dat er minder vanaf het vliegveld wordt gevlogen.

Ook een groep van twintig wetenschappers en academici van klimaatgroep Scientist Rebellion (SR) voerde actie. Zij blokkeerden zaterdag de ingang van de terminal voor privéjets van Eindhoven Airport tijdelijk met fietsen. Scientist Rebellion is een internationale beweging van wetenschappers die zich zorgen maken over het klimaat.

Hoeveel mensen precies bij en op het vliegveld hebben gedemonstreerd is niet bekend. Volgens de Koninklijke Marechaussee zou het gaan om honderden.