Clicky


EU dreigt met nieuwe sancties Belarus om Russische kernwapens

EU dreigt met nieuwe sancties Belarus om Russische kernwapens
26-03-2023 19:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

BRUSSEL - De Europese Unie is bereid nieuwe sancties op te leggen aan Belarus als dat land Russische kernwapens plaatst.

"Wit-Rusland als gastheer van Russische kernwapens zou een onverantwoordelijke escalatie en bedreiging voor de Europese veiligheid betekenen", schreef EU-buitenlandchef Josep Borrell zondag op Twitter. "Belarus kan het nog steeds stoppen, het is hun keuze. De EU staat klaar om te reageren met verdere sancties."

Zaterdag werd bekend dat Moskou in Belarus tactische nucleaire wapens gaat stationeren, nadat de Russische president Vladimir Poetin en zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko dit waren overeengekomen. In Belarus staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren.

Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Belarus Oekraïne binnen. Mede om die reden heeft de EU Belarus, een bondgenoot van Rusland, al meermaals sancties opgelegd, waaronder de verbanning van vrijwel alle vrachtwagens uit Belarus. Wat de eventuele nieuwe sancties zouden behelzen, zei Borrell niet.