Clicky


Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname

Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname
27-03-2023 09:56 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die diverse modemerken bezit zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt "een vrij grote groep werknemers" hun baan. Scotch & Soda zal door de overname in "geselecteerde markten" actief blijven, waaronder Nederland.

De Nederlandse tak van Scotch & Soda ging vorige week failliet. De buitenlandse winkels werden daardoor niet geraakt, maar volgens curator Berkenbosch konden de twee niet zonder elkaar. Hij was dan ook op zoek naar een partij die interesse had in beide kanten van het bedrijf. In Nederland telt Scotch & Soda circa dertig zaken en achthonderd medewerkers, wereldwijd gaat het om ongeveer 260 winkels en zo'n tweeduizend werknemers. Verder wordt de kleding van het merk in zo'n 7000 winkels wereldwijd verkocht.

Berkenbosch noemt Scotch & Soda een "echt Amsterdams merk", waarvan de kleding volgens hem ook in Amsterdam zelf wordt ontworpen. Blue Star Alliance wil daar niet aan tornen. "Scotch & Soda is een chique, eigentijds lifestylemerk dat staat voor de vrije geest van Amsterdam en ook als zodanig wordt herkend door consumenten overal ter wereld", aldus operationeel directeur Ralph Gindi van het Amerikaanse bedrijf.

Wereldwijd lifestyle-merk

Bluestar heeft een portefeuille van modemerken in beheer. Het Amerikaanse bedrijf zegt dat het dankzij zijn kennis en netwerk "de mogelijkheid heeft om een niche-merk tot een zichtbaar wereldwijd lifestyle-merk te maken". "Elk merk wordt op een unieke manier gepositioneerd met behoud van het merkerfgoed en de merkwaarde."

Er was de nodige interesse in Scotch & Soda, laat curator Berkenbosch weten. "Het voorstel van Bluestar Alliance was verreweg de beste deal."

Pas als de overname is afgerond zal Bluestar definitief bepalen in welke markten Scotch & Soda actief blijft. Dan zal ook pas duidelijk worden hoeveel banen er zullen verdwijnen en waar. Die afronding wordt in de komende weken verwacht.