Clicky


Twee Nederlandse mannen krijgen elk 16 jaar cel voor het smokkelen van amfetamine-olie in Denemarken

Twee Nederlandse mannen krijgen elk 16 jaar cel voor het smokkelen van amfetamine-olie in Denemarken
27-03-2023 13:53 | Binnenland | auteur Redactie

AARHUS - Twee Nederlanders van respectievelijk 40 en 65 jaar zijn elk veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf wegens het smokkelen van 65 liter amfetamine-olie, die bestemd was voor gebruik in een amfetaminefabriek in Denemarken.

De 40-jarige man is veroordeeld voor het ontvangen van de opdracht uit Denemarken en het coördineren van de smokkel van de 65 liter amfetamine-olie, wat overeenkomt met 165,5 kg voorgemengde amfetamine.

In juli 2020 werd de amfetamine-olie afgeleverd op een landgoed bij Odder door de 65-jarige man, die de olie vanuit Nederland in zijn camper vervoerde. Een paar dagen later arresteerde de politie op hetzelfde landgoed twee mensen terwijl ze amfetamine aan het maken waren.

De Nationale Eenheid voor Bijzondere Criminaliteit (NSK) spoorde de twee op die nu zijn veroordeeld in verband met het onderzoek naar de vervaardiging van amfetamine. NSK identificeerde hier onder meer versleutelde correspondentie die in verband kon worden gebracht met de twee Nederlanders. Tijdens het onderzoek heeft NSK nauw samengewerkt met zowel de Nederlandse als de Noorse politie.

Beiden werden ook veroordeeld tot definitieve uitzetting. De 40-jarige heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak, terwijl de 65-jarige bedenktijd heeft gevraagd.

Senior aanklager bij NSK, Jeanni Andreeva, zegt: "Ik ben tevreden met de straf, die weerspiegelt dat de autoriteiten de smokkel van amfetamine-olie, die gebruikt kan worden om amfetamine te maken, serieus nemen. Het vonnis is het resultaat van aanhoudende opsporingsinspanningen en goede internationale politiesamenwerking.”

De Nationale Eenheid voor Bijzondere Criminaliteit (NSK) is een landelijke speciale eenheid van de Deense politie met ca. 1.000 werknemers. NSK behandelt de meest complexe en ernstige gevallen van financiële criminaliteit, georganiseerde misdaad en cybercriminaliteit.

NSK ondersteunt ook de Deense politie met gespecialiseerde expertise op gebieden als forensisch onderzoek, IT-onderzoek, analyse en inlichtingen.