Clicky


Dinsdag opnieuw acties en blokkades in Frankrijk, politie zet 13.000 agenten in

Dinsdag opnieuw acties en blokkades in Frankrijk, politie zet 13.000 agenten in [+foto's&video]
28-03-2023 10:08 | Buitenland | auteur Redactie | ANP

PARIJS - [update 19:06 uur] In Frankrijk is het op verschillende plekken opnieuw tot botsingen gekomen tussen demonstranten en politie bij pensioenprotesten, maar de protesten waren minder gewelddadig dan vorige week donderdag. Ook waren minder mensen op de demonstraties afgekomen.

In Parijs gooiden demonstranten projectielen naar de politie die reageerde met traangas. Volgens de politie zijn er 22 mensen gearresteerd in de hoofdstad. In Nantes werden een bankfiliaal van BNP Paribas en auto's in de brand gestoken en in Lyon zette de politie een waterkanon in. Ook in Rennes, Bordeaux en Toulouse waren er rellen.

Het treinverkeer raakte opnieuw ontregeld door de stakingen en toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het kasteel van Versailles bleven dicht.

Vuilnishopen

Volgens de autoriteiten demonstreerden dinsdag 740.000 mensen door het hele land, waarvan 93.000 in Parijs. Vakbond CGT spreekt over 450.000 demonstranten in Parijs. Vorige week donderdag waren er volgens de overheid in heel Frankrijk 1,08 miljoen mensen op de been, maar volgens de vakbond waren het toen 3,5 miljoen. Eerder op de dag verwierp de regering een nieuwe eis van vakbonden om de pensioenwet op te schorten.

CGT meldt dinsdag dat de vuilnisophalers in Parijs hun wekenlange staking woensdag beëindigen. De stad wordt ontsierd door vuilnishopen als gevolg van de staking.

Dagelijks protesten

De Franse regering zette 13.000 agenten in, volgens binnenlandminister Gérald Darmanin het grootste aantal sinds het uitbreken van de pensioendemonstraties. Ongeveer 5500 agenten zijn ingezet in Parijs.

Sinds halverwege januari wordt tegen de pensioenhervormingen gedemonstreerd. Sinds de regering de plannen op 16 maart doordrukte zonder stemming in het parlement, vinden dagelijks protesten plaats en die lopen regelmatig uit de hand, vooral in Parijs.

Forse kritiek

Dinsdag is de tiende landelijke actiedag tegen de pensioenplannen, bestaande uit onder meer een verhoging van de pensioenleeftijd en het minimum aantal werkjaren voor een volledig pensioen.

Naast betogers en relschoppers krijgt ook de politie forse kritiek. Agenten worden door onder meer mensenrechtenorganisaties beschuldigd van buitensporig geweld en willekeurige arrestaties bij de demonstraties van de voorbije maanden. Er lopen zeventien onderzoeken naar het handelen van agenten.

Hieronder een overzichtje van te verwachten acties door Febetra op een rij gezet.

  • Hoofdwegen zullen naar verwachting niet geblokkeerd worden, toch zien we hier en daar blokkades ontstaan.
  • Arras: uitdelen van folders aan de ingang van de zones Actiparc en Artoipole, er worden vertragingen verwacht
  • Isbergues: wegblokkade op verschillende rotondes
  • Calais en Saint Omer: betogingen in het stadscentrum
  • Overal in de Hauts de France zijn verschillende bijeenkomsten aangekondigd (wegversperringen, langzaamaanacties, enz.) die verkeersproblemen kunnen veroorzaken, met name in Laon, Soissons, Saint Quentin, Lesquin, Dunkerque, Waziers, St Laurent Blangy, Tilloy lès Mofflaines, Béthune, Boulogne sur Mer, Boves, Dury, Glisy, Amiens en Abbeville.

Wat de kuststreek betreft, heeft de prefectuur van het gebied, in afwachting van mogelijke verstoringen in de haven en de tunnel, wachtplaatsen gereactiveerd die zij op de A16 en de A26 zou kunnen inzetten om verzadiging van het gebied rond Calais te voorkomen.