Clicky


Gegevens 15.000 huurders Stadgenoot mogelijk op straat bij datalek

Gegevens 15.000 huurders Stadgenoot mogelijk op straat bij datalek
30-03-2023 11:57 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De persoonsgegevens van 15.000 huurders van Amsterdamse woningcoöperatie Stadgenoot zijn mogelijk op straat beland bij een datalek. Dit lek zit bij marktonderzoeksbureau USP Marketing Consultancy, waar Stadgenoot mee samenwerkt.

Het bureau liet maandag aan de coöperatie weten dat er een lek was van bestanden met namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers. Wachtwoorden zijn niet gelekt.

Het gaat om gegevens van huurders die waren uitgenodigd voor één of meer tevredenheidsonderzoeken. Uit voorzorg heeft Stadgenoot woensdag ongeveer 15.000 huurders gewaarschuwd om bedacht te zijn op nepbrieven, phishingberichten of telefoontjes die afkomstig lijken te zijn van bekenden of bedrijven. "Het doel is meestal om meer gegevens van mensen buit te maken of om betalingen te laten uitvoeren. Doordat er persoonlijke informatie wordt gebruikt, komt zo’n brief, phishingbericht of telefoontje geloofwaardiger over", aldus de woningcoöperatie.

Stadgenoot laat weten dat het marktonderzoeksbureau inmiddels maatregelen heeft genomen om het datalek te dichten en herhaling te voorkomen. Ook is melding gedaan van het lek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.