Clicky


Franse marine spoort gekaapte tanker 'Monjasa Reformer' op in Golf van Guinea

Franse marine spoort gekaapte tanker 'Monjasa Reformer' op in Golf van Guinea
31-03-2023 17:13 | Piraterij | auteur ANP

OSLO/PARIJS - De Franse marine heeft met behulp van het patrouilleschip Premier-Maître L'Her een door piraten overvallen en verdwenen tanker opgespoord. De piraten hadden het schip, de Monjasa Reformer, al verlaten en hebben daarbij volgens de Franse marine zes bemanningsleden als gijzelaars meegenomen, aldus Franse media. De Deense eigenaar van de tanker doet uit veiligheidsoverwegingen vrijwel geen mededelingen over de kaping en ontvoering "van een deel van de bemanning".

De Monjasa Reformer werd afgelopen weekend voor de kust van Congo overvallen door zeker vijf gewapende piraten. De bemanning wist nog net een noodsignaal te zenden. Hierop kwam het Franse marineschip dat in Gabon lag in actie, maar de tanker is dagenlang spoorloos gebleven.

In de nacht van donderdag op vrijdag is het schip gevonden door de Franse mariniers, op circa 170 kilometer ten zuiden van de Nigeriaanse kust en ten noorden van het eiland Sao Tomé. Het zou geen schade hebben opgelopen en de aanwezige bemanning maakt het naar omstandigheden goed.

De Franse marine heeft melding gemaakt van een succesvol afgeronde operatie. Volgens berichten van scheepvaartnieuwsagentschap Trade Winds bestond de bemanning van de Monjasa Reformer uit zestien man en zijn er zes van ontvoerd. Er zal vermoedelijk losgeld worden geëist voor hun vrijlating.

De wateren voor de West-Afrikaanse kust zijn sinds 2010 jarenlang berucht geweest wegens piraterij. Jaarlijks vonden er talrijke kapingen en ontvoeringen plaats. Het afgelopen jaar is er plotseling een forse daling van het aantal incidenten geweest en waren er 'slechts' enkele tientallen voorvallen. Volgens een rapport van de Franse senaat komt dat vooral door meer politieke stabiliteit in Nigeria, meer regionale samenwerking tussen de landen aan de Golf van Guinea om piraterij tegen te gaan en door patrouilles van vooral Franse en Deense marineschepen.