Clicky


Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten

Royal FloraHolland draait verlies door hoge energiekosten
31-03-2023 19:45 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

AALSMEER - Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met rode cijfers. De bloemenveiling eindigde een jaar eerder nog met een winst, maar in 2022 drukten de hoge energiekosten flink op het resultaat. Ook een afboeking van het failliet verklaarde Floriworld, een soort themapark voor de sierbloementeelt, droeg bij aan het verlies.

Onder aan de streep bleef Royal FloraHolland met een verlies zitten van 4 miljoen euro. Dat kwam onder meer door de gestegen energiekosten, die ruim 11 miljoen euro hoger uitvielen dan een jaar eerder. De afboeking van het failliete Floriworld bedroeg 5,7 miljoen euro.

Volgens financieel directeur van Royal FloraHolland David van Mechelen bleef het verlies echter beperkt door "forse kostenbesparingen". "Daarnaast hebben we een aantal aanvullende maatregelen genomen, zoals een vacaturestop op niet-logistieke functies", legt Van Mechelen uit. Ook heeft het bedrijf 90 miljoen euro geïnvesteerd, 22 miljoen meer dan een jaar eerder, onder meer in nieuwe logistiek en vernieuwing van de IT-voorzieningen.

De omzet van Royal FloraHolland kwam in 2022 uit op 5,2 miljard euro, een daling van 8 procent op jaarbasis. Het aantal verhandelde producten nam ook af, met 7 procent. Die afname schrijft de bloemenveiling toe aan de hogere energiekosten voor kwekers.