Clicky


Vuilnisophalers Parijs gaan weer staken tegen pensioenplannen

Vuilnisophalers Parijs gaan weer staken tegen pensioenplannen
04-04-2023 12:11 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

PARIJS - Vuilnisophalers van de gemeente Parijs leggen vanaf 13 april hun werk opnieuw neer uit onvrede over de omstreden pensioenhervormingen. Bij de eerdere staking ontstonden in de Franse hoofdstad enorme afvalhopen, die tijdens betogingen vaak ook nog eens in brand werden gestoken.

Franse media melden dat de vakbond voor gemeentelijke diensten heeft opgeroepen tot een staking voor onbepaalde tijd. De werkonderbreking begint een dag voordat de Grondwettelijke Raad oordeelt of de wet over de pensioenhervormingen in overeenstemming is met de grondwet.

De vorige staking duurde weken en eindigde op 29 maart omdat steeds minder vuilnisophalers meededen aan de staking. Op het hoogtepunt van de staking lag ongeveer 10.000 ton vuilnis op straat. Beelden van de vervuilde straten gingen heel de wereld over. Bijna al dat afval is inmiddels opgeruimd.

Het afval in de helft van de Parijse arrondissementen wordt opgehaald door gemeentemedewerkers. De andere helft werkt met private afvalbedrijven. Medewerkers van de vuilnisdienst worden door hun vakbond ook opgeroepen mee te doen aan een landelijke actiedag aankomende donderdag. Dan zullen naar verwachting opnieuw honderdduizenden Fransen demonstreren.