Clicky


ING: Vooral groei in dienstverlenende sectoren verwacht

ING: Vooral groei in dienstverlenende sectoren verwacht
04-04-2023 13:57 | Cijfers | auteur Redactie

AMSTERDAM - In 2023 zullen vooral de dienstverlenende sectoren groeien. Verdere digitalisering, maar vooral ook cyberbeveiliging zorgen ervoor dat ING Research hogere volumes verwacht in de IT-sector. Ook blijft de horeca, ondanks de hoge inflatie, nog doorgroeien. In winkels nemen de verkopen daarentegen af, vooral door minder grote aankopen. In de industrie krimpen de energie-intensieve deelsectoren nog in de eerste helft van 2023.

De productie in de bouwsector neemt dit jaar af doordat er minder bouwvergunningen worden afgegeven en de verkopen van woningen onder druk staan. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht Sectoren van ING Research.

Detailhandel: consument houdt in 2023 hand meer op de knip

Zowel voor dit jaar als voor 2024 verwachten we een lichte volumekrimp voor de detailhandel. De volumekrimp is in het foodsegment naar verwachting lager dan in het non-food segment. Ondanks een lichte stijging in het eerste kwartaal is de koopbereidheid in winkels onder consumenten nog altijd laag. Het lijkt er dan ook op dat consumenten hun hand op de knip houden de komende tijd, vooral als het gaat om grote aankopen. Al kan de koopkrachtreparatie van de overheid – onder meer door verhoging van het minimumloon, invoering van het energieplafond, verhoging van de toeslagen en verlaging van belasting op arbeid – voor enige verlichting zorgen.

Industrie: nog altijd bewolkt, maar meer opklaringen

De afgelopen maanden zijn de vooruitzichten voor de industrie wat verbeterd dankzij een zachte winter, de heropening van de Chinese economie en Europese regeringen die de volatiliteit in energieprijzen voor consumenten en bedrijven beperken. Toch is de neergaande trend in de industriële productie nog niet gekeerd. De sector kent momenteel twee gezichten: zo lag de januariproductie in de chemie ruim een vijfde en in de basismetaal ruim een kwart lager dan een jaar geleden, terwijl de auto-industrie juist ruim een vijfde meer produceerde.

Nu de internationale ketenverstoringen oplossen, hebben bedrijven meer ruimte om de productie op te voeren zolang de vraag overeind blijft. De af te leggen weg omhoog uit het dal zal door een wegebbende inhaalproductie echter minder steil zijn dan de afgelegde weg naar beneden, waardoor de totale industriële productie pas in 2024 weer op (jaar)groei uitkomt.

Winstmarges restaurants en cafés onder druk

Ook nu de coronapandemie achter de rug is, blijven het uitdagende tijden voor de horeca. Na de grote inhaalslag in 2022 wordt voor de horeca, met een volumegroei van respectievelijk 3 procent en 1 procent, zowel in 2023 als in 2024 een pas op de plaats gemaakt. Ondanks een historisch laag consumentenvertrouwen wordt de vraaguitval in 2023 naar verwachting nog enigszins gedempt door het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid voor huishoudens. Bovendien was er in januari en februari nog sprake van hoge jaar op jaar groei omdat de horeca vorig jaar in deze maanden nog te maken had met een lockdown.

Door de hogere inkoop-, personeels- en energiekosten stijgen de prijzen in de horeca dit jaar naar verwachting voor het derde jaar op rij met ten minste 3 procent. Omdat het lang niet altijd mogelijk is om de hogere kosten volledig aan de klant door te berekenen, staan vooral de winstmarges bij restaurants en cafés onder druk.

IT-sector blijft groeien ondanks langzamer groeiende economie

De IT-sector blijft ook de komende jaren stevig doorgroeien met ongeveer 4,5 procent per jaar. Daarmee blijft het groeitempo hoog ten opzichte van andere sectoren. De groei wordt voornamelijk gedreven door de stijgende vraag naar cyberbeveiligingsdiensten en uitbesteding van IT-diensten en IT-infrastructuur. Daarnaast zijn IT-diensten zo belangrijk geworden voor bedrijven en andere instellingen dat de sector hard groeit ondanks de langzamer groeiende Nederlandse economie en dat de sector kampt met een structureel arbeidstekort.

Lichte krimp verwacht in de bouwsector in 2023 en 2024

Door de gestegen bouwkosten, hogere rente en een terughoudende consument zal de nieuwbouw van woningen in 2023 en 2024 afnemen. Ook daalde het aantal vergunningen in januari met een kwart ten opzichte van een jaar geleden. Daarentegen zorgen de hoge energieprijzen voor extra vraag naar energiebesparende bouwwerkzaamheden in de installatie- en onderhoudsmarkt. Het ondernemersvertrouwen was in de bouw in maart 2023 nog steeds positief maar wel iets gedaald. We verwachten daarom dit en volgend jaar slechts een bescheiden krimp van het totale bouwvolume.