Clicky


Trump in toespraak: aanklacht is inmenging in verkiezingen

Trump in toespraak: aanklacht is inmenging in verkiezingen
05-04-2023 10:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

PALM BEACH - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft de dinsdag in New York tegen hem uitgesproken aanklachten opnieuw beschreven als "inmenging in de verkiezingen". Ook bepleitte hij wederom zijn onschuld. "Mijn enige misdaad is het onbevreesd verdedigen van onze natie tegen degenen die haar willen vernietigen", zei hij tegen zijn aanhangers op zijn landgoed Mar-a-Lago, in de zuidelijke staat Florida.

Het was Trumps eerste toespraak sinds de aanklachten tegen hem werden voorgelezen. "Ik had nooit gedacht dat zoiets in Amerika zou kunnen gebeuren", zei Trump, verwijzend naar de aanklachten, en betreurde dat het land onder Democratisch leiderschap ten onder gaat.

Volgens hem is zijn strafrechtelijke vervolging een poging van zijn politieke tegenstanders om hem uit te schakelen voor de presidentsverkiezingen van 2024, waarvoor hij formeel kandidaat is. "Ons rechtssysteem is wetteloos geworden", stelde Trump. "We zijn een natie in verval. En nu willen deze radicaal-linkse gekken (de Democraten) onze verkiezingen beïnvloeden met de hulp van gerechtelijke instanties. Dat kunnen we niet toestaan."

Officier van justitie Alvin Bragg heeft Trump in 34 aanklachten beschuldigd van het vervalsen van zakelijke documenten. Trump zou voor en na de presidentsverkiezingen van 2016 schadelijke informatie en onwettelijke activiteiten hebben willen verbergen. Centraal in de aanklachten staat de betaling van zwijggeld aan een pornoactrice. Trump is de eerste ex-president in de geschiedenis van de VS die strafrechtelijk wordt vervolgd. Hij pleitte "niet schuldig" in de rechtbank. In zijn speech in Florida noemde hij Bragg een "mislukkeling".