Clicky


Raketten vanuit Libanon afgevuurd op Israël

Raketten vanuit Libanon afgevuurd op Israël
06-04-2023 11:26 | Buitenland | auteur ANP/AFP/BLOOMBERG

JERUZALEM - [update 22:50 ] Het Israëlische leger zegt dat er donderdag tot nu toe 34 raketten vanuit Libanon op het noorden van Israël zijn afgevuurd. Media spreken over de grootste raketaanval vanuit het noordelijke buurland sinds 2006.

De meeste raketten werden onderschept. Zeker vijf raketten kwamen op Israëlisch grondgebied terecht, meldt het leger, dat benadrukt dat het voorlopige cijfers zijn. Het is nog niet duidelijk wie achter de aanval zit. Volgens een woordvoerder van het leger is de Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk. Verder wordt Iraanse betrokkenheid onderzocht.

Volgens hulpdiensten is in elk geval een man gewond geraakt. Israël reageerde door het zuiden van Libanon met artillerievuur aan te vallen, meldden Libanese staatsmedia.

Israël zal hard terugslaan, zei premier Benjamin Netanyahu. "We zullen onze vijanden raken en ze zullen een prijs betalen voor elke agressieve daad", zei Netanyahu in een televisietoespraak.

Libanon verwerpt "het gebruik van zijn grondgebied om operaties uit te voeren die de situatie destabiliseren", zei de Libanese premier Najib Mikati in een verklaring. Unifil, de VN-missie die in Libanon toezicht houdt op het grensgebied, spreekt van een zeer ernstige situatie en riep op tot kalmte.

Eerder op de dag werden al meerdere raketten vanuit de Palestijnse Gazastrook afgeschoten richting Israël en ook woensdag werd al over en weer geschoten. Dat gebeurde nadat de Israëlische politie een inval had gedaan in de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Daarbij raakten tientallen mensen gewond en werden honderden mensen opgepakt. Hamas-baas Ismail Haniyeh zei vanuit Beiroet dat Palestijnen niet over zich zullen laten lopen.

De Verenigde Staten veroordeelden het raketvuur en benadrukten het recht van bondgenoot Israël om zichzelf te verdedigen. Topman Antonío Guterres van de Verenigde Naties veroordeelde de raketten vanuit Libanon. Hij riep alle partijen op tot "maximale terughoudendheid". In de VN-Veiligheidsraad heeft een aantal landen aan de bel getrokken, er wordt nog over de kwestie gesproken.