Clicky


Plannen VS en NAVO rond Oekraïne-oorlog uitgelekt

Plannen VS en NAVO rond Oekraïne-oorlog uitgelekt
07-04-2023 10:15 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Geheime plannen van de Verenigde Staten en de NAVO rond militaire steun aan Oekraïne zijn uitgelekt via sociale media, zeggen Amerikaanse regeringsbronnen tegen The New York Times.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie onderzoekt hoe de documenten op Twitter en Telegram zijn beland. Het zou gaan om de voorbereiding van een aankomend Oekraïens offensief tegen Rusland, in de vorm van onder meer overzichten van geplande wapenleveranties en troepenaantallen, aldus de Amerikaanse krant.

Volgens bronnen van The New York Times zijn de documenten op sommige plaatsen aangepast. Met name schattingen van Russische oorlogsdoden zouden naar beneden zijn bijgesteld, terwijl het aantal doden aan Oekraïense zijde wordt overschat. Dat zou erop kunnen wijzen dat de getallen zijn bewerkt door Russische bloggers, die de documenten veel delen op sociale media.

Militaire steun

Analisten in de Amerikaanse krant waarschuwen voor desinformatie van het Kremlin, al lijkt ook een groot deel authentiek. En de Amerikaanse regering tracht de gelekte documenten verwijderd te krijgen, maar is daar tot dusver niet in geslaagd.

Eerder deze week lieten de VS weten met nieuwe militaire steun voor Oekraïne te komen, ter waarde van 2,6 miljard dollar (2,37 miljard euro). Het pakket bevat onder meer munitie voor door de VS geleverde raketwerpers van het type Himars. De documenten stellen onder meer hoe snel Oekraïne die Himars-munitie opgebruikt.

De krant beweert dat een van de documenten die als "topgeheim" zijn gemarkeerd, "de status van het conflict vanaf 1 maart" beschrijft, oftewel de recente situatie aan het front. Ander materiaal bevat volgens de publicatie beknopte informatie over twaalf Oekraïense brigades die worden klaargemaakt, waarvan er negen lijken te zijn opgeleid en bevoorraad door de Verenigde Staten en andere leden van de Noord-Atlantische Alliantie. Het geheime document stelt naar verluidt dat zes van deze negen brigades naar verwachting op 31 maart klaar zullen zijn en de rest op 30 april. Het materiaal benadrukt ook de behoefte aan meer dan 250 tanks en 350 infanteriegevechtsvoertuigen voor deze formaties.