Clicky


Oekraïense leger lijkt helemaal uit centrum Bachmoet verdreven

Oekraïense leger lijkt helemaal uit centrum Bachmoet verdreven
07-04-2023 10:54 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN/BACHMOET - De Oekraïense strijdkrachten lijken uit het centrum van de fel omstreden stad Bachmoet te zijn verdreven. Waarnemers van het Britse ministerie van Defensie berichtten dat Russische troepen en milities de westelijke oever van de rivier de Bachmoetovka helemaal hebben ingenomen. Het centrum van de stad ligt daar, tussen de rivier en de spoorweg in. De Russen staan volgens sommige waarnemers inmiddels al vlak bij het station.

Bachmoet of Artemovsk in het Russisch is al geruime tijd vrijwel ingesloten. De bevoorrading van Oekraïense troepen is vrijwel uitsluitend mogelijk over een weg van Bachmoet naar het 10 kilometer westelijker gelegen Tsjasiv Jar. Maar die aanvoerroute dreigt volgens de Britse waarnemers voor de Oekraïners circa 4 kilometer ten noordwesten van de stad verloren te gaan door de opmars van Russische troepen en/of de huurlingen van de Wagner Groep.

Aan het begin van de week meldde de huurlingengroep al dat ze het gemeentehuis hadden ingenomen. Kyiv zei dat nog om het pand werd gevochten. Het stadhuis staat in het centrum circa 300 meter van de rivier en een kilometer van het station. Ten westen van de spoorlijn zijn nog buitenwijken in handen van de Oekraïners. Kyiv noemt de situatie in Bachmoet "moeilijk".

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in de circa elf maanden durende slag om Bachmoet altijd beklemtoond dat Bachmoet hoe dan ook wordt verdedigd en de troepen er niet terugtrekken. Maar deze week zei hij op bezoek in Polen dat "de generaals ter plekke de juiste beslissing zullen nemen indien de stad omsingeld dreigt te worden".