Clicky


Gemeente Tholen onterecht beschuldigd van omkoping

Gemeente Tholen onterecht beschuldigd van omkoping
07-04-2023 12:33 | Binnenland | auteur Redactie

MIDDELBURG - Een vrouw uit Sint Philipsland mag (medewerkers van) de gemeente Tholen niet meer beschuldigen van omkoping door een criminele organisatie. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant in een spoedprocedure bepaald. De vrouw moet daarnaast een rectificatie plaatsen in de lokale weekkrant Eendrachtbode.

Al eerder, namelijk op 8 april 2020, werd door de rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak gedaan in een civiele procedure die de gemeente Tholen had aangespannen omdat zij onterecht werd beschuldigd van onder meer omkoping en het deel uitmaken van een (terroristische) criminele organisatie. De rechtbank stelde de gemeente destijds in het gelijk. Zij oordeelde dat gedaagde partijen onrechtmatig hadden gehandeld. Gedaagde partijen, waaronder een vereniging, werd verboden de beschuldigingen te herhalen. De vrouw uit Sint Philipsland was destijds voorzitter van eerdergenoemde vereniging. 

Op 19 januari 2023, toen zij geen voorzitter meer was van de vereniging, was de vrouw aanwezig bij een hoorzitting van de gemeente Tholen. Tijdens deze hoorzitting las de vrouw een verklaring voor waarin zij de gemeente Tholen beschuldigde van omkoping door een criminele organisatie waar zij zelf deel van heeft uitgemaakt. Deze verklaring overhandigde zij vervolgens ook aan de aanwezige Eendrachtbode. In de Eendrachtbode werd daarna een artikel gepubliceerd waarin werd geschreven dat de gemeente Tholen nog eens van corruptie werd beschuldigd. 

De voorzieningenrechter vindt dat de vrouw de informatie niet had mogen verspreiden nu de juistheid daarvan niet vaststaat. Als voorzitter van de veroordeelde vereniging had het bij haar bekend moeten zijn dat zulke uitlatingen eerder al onrechtmatig waren. Ondanks dat ze dit wist, heeft zij mededelingen en suggesties herhaald richting de gemeente en ervoor gezorgd dat de pers hier aandacht aan besteedde. Volgens de voorzieningenrechter heeft zij hiermee doelbewust geprobeerd het vertrouwen in het openbaar bestuur aan te tasten. Daarom is een rectificatie in de Eendrachtbode volgens de rechter op zijn plaats. 

Omdat niet gewacht kan worden op een uitgebreide procedure bij de civiele rechter, vroeg de gemeente Tholen om deze spoedprocedure. De voorzieningenrechter oordeelde vandaag dat de gemeente Tholen er belang bij heeft dat de uitlatingen van de vrouw spoedig worden gerectificeerd en er niet nog meer beschuldigingen worden geuit tegen de gemeente Tholen. Indien de vrouw uit Sint Philipsland niet binnen 8 dagen zorgt voor een rectificatie of haar beschuldigingen herhaalt, moet zij een dwangsom betalen.