Clicky


Ministerie wil uitleg China over intimidatie journalist Marije Vlaskamp

Ministerie wil uitleg China over intimidatie journalist Marije Vlaskamp
08-04-2023 10:51 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil opheldering van China over de intimidatie en bedreiging van Volkskrant-journalist Marije Vlaskamp, oud-correspondent voor die krant in China en nu buitenlandredacteur. Het ministerie heeft daarvoor contact gezocht met de Chinese ambassade in Nederland, bevestigt een woordvoerder.

In de Volkskrant van zaterdag schetst Vlaskamp uitgebreid wat haar is overkomen. Zo werd onder meer uit haar naam half oktober een valse bommelding gedaan bij de Chinese ambassade in Den Haag. Verder werd geëist dat ze een kritisch artikel offline zou halen. Ook een Chinese dissident over wie Vlaskamp wilde schrijven, werd bedreigd en geïntimideerd.

Vlaskamp spreekt van een "ingewikkelde en bij vlagen bizarre intimidatiecampagne, waarbij ik tegen mijn wil word meegenomen op een Chinese dollemansrit. Mijn leidinggevenden bij de krant, de Nederlandse politie en ikzelf: we kijken vanaf de eerste rij toe hoe Chinezen te werk gaan als ze mensen stil willen krijgen over zaken waar de Chinese eenpartijstaat geen aandacht voor wil."

Buitenlandse Zaken noemt het "zeer zorgelijk dat een dissident en een journalist te maken krijgen met zulke verregaande intimidatie. Dit kabinet maakt zich sterk voor veiligheid van journalisten en mensenrechtenverdedigers wereldwijd en spreekt zich ferm uit tegen alle vormen van ongewenste buitenlandse inmenging. Dat deze intimidatie plaatsvindt in Nederland is onacceptabel."