Clicky


COC meldt homofoob geweld van PSV-supporters tegen vrijwilliger

COC meldt homofoob geweld van PSV-supporters tegen vrijwilliger
09-04-2023 19:54 | Binnenland | auteur ANP

EINDHOVEN - Een groep van zo'n twintig personen heeft zaterdagavond een pand van het COC in Eindhoven belaagd. Een vrijwilliger van het COC is geslagen en een regenboogvlag die aan de gevel hing, is eraf getrokken en geprobeerd in brand te steken. Ook riepen ze scheldwoorden als 'kankerhomo'. Volgens de belangenorganisatie van lhbti'ers ging het om PSV-supporters.

Het incident gebeurde rond 19.00 uur, een uur voordat de wedstrijd van PSV begon, zegt voorzitter Benjamin Ector van COC Eindhoven en regio. Op dat moment was er in het pand van het COC aan de Prins Hendrikstraat een jongerenbijeenkomst. Tussen de tien en vijftien minderjarigen zagen volgens Ector hoe de groep intimiderend langs het pand liep, de vlag eraf trok en ermee in het rond sloeg. Toen een vrijwilliger de groep daarop aansprak, kreeg hij een klap tegen zijn hoofd.

Volgens de voorzitter duurde het voorval niet lang. Er is zondag aangifte gedaan bij de politie en het is ook gemeld bij antiracismebureau RADAR. "Gelukkig gaat het met de vrijwilliger die geslagen is naar omstandigheden goed, maar de schrik zit er bij de kinderen goed in", zegt Ector. "Wat begon als een normale en gezellige bijeenkomst, veranderde in een ware hel."

Schade

De schade aan het pand valt volgens Ector uiteindelijk mee. De vlaggenstokhouder is kapot en de vlag is kwijt. Die had de groep meegenomen.

Het COC Eindhoven en regio heeft de gemeente Eindhoven, de KNVB en PSV uitgenodigd voor een gesprek over de veiligheid rond wedstrijden en om een einde te maken aan de anti-homospreekkoren.

Politie

Een woordvoerder van de politie kon het verhaal niet bevestigen. Ook de gemeente was er zondag niet van op de hoogte.

Sinds deze week ligt het geweld van voetbalsupporters weer onder een vergrootglas, nadat Ajacied Davy Klaassen woensdag tijdens de Klassieker werd geraakt door vermoedelijk een aansteker vanuit het publiek. Ook vrijdag ging het mis in Eindhoven. Veertig aanhangers van PEC Zwolle bekogelden de politie met stenen en straatmeubilair na de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven. Ze mishandelden ook jongeren die op een hockeyveld in de buurt aan het voetballen waren.