Clicky


NOS heeft spijt van aandragen Laurens Buijs in lhbti-item

NOS heeft spijt van aandragen Laurens Buijs in lhbti-item
11-04-2023 12:21 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - De NOS heeft spijt van het aandragen van UvA-sociaalwetenschapper Laurens Buijs in een item over agressie tegen lhbti-jongeren in Eindhoven. Op Twitter laat adjunct-hoofdredacteur Wilma Haan weten dat de NOS de veelbesproken Buijs "in deze context" niet als spreker had moeten vragen.

Buijs vertelde in het NOS Journaal van 20.00 uur over de toename van homofobie en over de bijeenkomst van lhbti-jongeren in Eindhoven, die zaterdagavond met geweld werd verstoord door PSV-supporters. Ze trokken de regenboogvlag van de gevel en probeerden die in brand te steken. Een vrijwilliger die er wat van zei, kreeg een klap tegen zijn hoofd. Het COC heeft aangifte gedaan.

De UvA-onderzoeker is al enige tijd veelbesproken wegens zijn uitlatingen over lhbti'ers. Zo noemde hij "het verschijnsel 'non-binair' en de bijbehorende obsessie met 'pronouns'" in een opiniestuk voor Folia, een onafhankelijk medium voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam, "een lege hype" en gaf hij op Twitter een like aan een queer-vlag die was omgevormd tot hakenkruis. Het optreden van Buijs in het NOS Journaal zorgde vooral bij veel mensen op sociale media voor onbegrip.

"Buijs is onderdeel van een felle discussie over zijn opvattingen over wat hij noemt het 'radicaliseren' van een deel van de lhbti+-gemeenschap, en in het verlengde daarvan ook over de achtergrond van agressie tegen lhbti'ers", aldus Haan. "Omdat hij zelf in het middelpunt staat van een debat over precies dit onderwerp, was hij journalistiek gezien niet de beste duider van deze ontwikkeling. Hier waren we ons als redactie gisteravond onvoldoende van bewust." Haan benadrukt dat de gebeurtenis intern wordt geëvalueerd bij de NOS. "Ter lering."