Clicky


19 aangiften tegen verdachte afpersen meisjes met naaktbeelden

19 aangiften tegen verdachte afpersen meisjes met naaktbeelden
11-04-2023 13:36 | Misdaad | auteur ANP

BREDA - Negentien meisjes en vrouwen hebben inmiddels aangifte wegens sextortion gedaan tegen de 24-jarige verdachte Gianni de W. uit Etten-Leur. Hij wordt ervan verdacht meer dan honderd minderjarige meisjes te hebben verleid tot het sturen van naaktfoto’s, om ze vervolgens daarmee af te persen.

Inmiddels heeft de politie de identiteit van 37 meerderjarige en 93 minderjarige slachtoffers achterhaald, maakte de officier van justitie dinsdag bekend in de rechtbank in Breda. De W. was daarbij niet aanwezig, een aantal slachtoffers wel.

In januari werd bekend dat de politie in zijn computer 150 mappen met verschillende meisjesnamen had gevonden. In sommige daarvan stonden soms duizenden afbeeldingen van een slachtoffer. De focus van de zedenrecherche lag de afgelopen maanden op het beoordelen van het beeldmateriaal en het onderzoeken van de identiteit van de meisjes.

De politie denkt volgens het Openbaar Ministerie nog drie tot zes maanden nodig te hebben voor het onderzoek. Met 35 minderjarige meisjes moet justitie nog contact zoeken, aldus de officier. Dit kost veel politiecapaciteit. Daarom krijgt de zedenrecherche van de eenheid Zeeland-West-Brabant bij het benaderen van de slachtoffers ondersteuning van extra rechercheurs uit delen van het land waar de slachtoffers wonen. Mogelijk besluiten ook die slachtoffers nog tot het doen van aangifte.

Tot de eerste zitting op 19 januari hadden acht meisjes aangifte gedaan tegen de man uit Etten-Leur, die opereerde onder nepnamen als Bryan.snapx, Bryansnelgeld en andere aliassen met de naam Bryan. Een negende aangifte liep al. Na de zitting zijn er nog tien aangiftes bijgekomen, aldus de officier.

Via sociale media kwam hij met zijn slachtoffers in contact. Hij bood de meisjes geld aan voor het sturen van een naaktfoto. Daarna dreigde hij deze online te zetten als ze niet nóg meer beelden zouden sturen. Dat heet sextortion. "De impact van de sextortion op de slachtoffers is enorm. Sommige meiden werden er geestelijk heel fors door beschadigd", concludeert de officier op basis van de aangiftes.

De verdachte zou een van zijn slachtoffers ook hebben gevraagd om seks te hebben met haar vriend en dat voor hem te filmen.

Op de computer van de man uit Etten-Leur is daarnaast een grote hoeveelheid kinderpornografisch materiaal gevonden. Hij zit sinds 11 oktober vast.

De volgende zitting is op vrijdag 7 juli, dat wordt opnieuw een inleidende zitting.