Clicky


Duitse regeringspartij wil kerncentrales toch als reserve open

Duitse regeringspartij wil kerncentrales toch als reserve open
12-04-2023 12:13 | Buitenland | auteur ANP

HANNOVER/BERLIJN - De laatste drie nog functionerende kerncentrales in Duitsland moeten volgens leiders van de regeringspartij FDP als energiereserve open worden gehouden. Volgens de planning van de regering sluiten ze zaterdag. Het moet het einde worden van de Duitse kernenergie. Daar werd al in 2011 toe besloten.

Dat definitieve einde is voor de winter al uitgesteld wegens de energiecrisis. De voorzitter van de FDP in Nedersaksen, Konstantin Kuhle, betoogt dat "de redenen waarom vorig jaar werd besloten toch door te gaan met de kerncentrales nog steeds geldig zijn". Hij ziet in een gesprek met persbureau dpa "niet waarom de argumenten die vorig jaar werden aangevoerd voor het openhouden van de centrales, voor de komende winter opeens niet meer kloppen".

FDP-fractieleider Christian Dürr riep dinsdagavond al in een tv-programma de coalitiepartners (SPD en Groenen) op de laatste drie kerncentrales niet nu te sluiten. Sluiting zou de reeds hoge elektriciteitsprijzen nog verder opdrijven, niet alleen in Duitsland. De centrales die vanaf zaterdag geen stroom meer zouden gaan leveren voor het energienetwerk, staan in Nedersaksen aan de rivier de Eems ten noordoosten van onze grens bij Oldenzaal (Emsland), ten noorden van München (Isar 2) en in het zuidwesten van Duitsland bij Kirchheim aan de rivier de Neckar (Neckarwestheim 2).

Nederland wil juist twee kerncentrales gaan bouwen, nu het gas 'uit is'. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) blijft bij dat plan, zei hij woensdag nog.