Clicky


Roompot mag Landal overnemen als dertig parken worden verkocht

Roompot mag Landal overnemen als dertig parken worden verkocht
12-04-2023 12:19 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Vakantieparkenconcern Roompot mag Landal GreenParks overnemen als er dertig vakantieparken worden overgedragen aan branchegenoot Dormio Group. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten die daarmee onder voorwaarden groen licht geeft voor de deal.

De overname van Landal door Roompot werd in juni 2021 aangekondigd. Landal GreenParks telt ruim honderd vakantieparken in onder meer België, Duitsland, Nederland en Zwitserland. Het aanbod bij Roompot bestaat uit meer dan tweehonderd parken en vakantielocaties in eveneens verschillende landen.

Aangezien er met het samengaan van de partijen een vrij dominante partij op de vakantieparkenmarkt zou komen, heeft de ACM goed naar de deal gekeken. "Omdat er een te grote partij dreigde te ontstaan, konden we deze overname niet zomaar goedkeuren", legt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep uit in een verklaring.

Stevige concurrent

Hij benadrukt dat er met de verkoop van dertig vakantieparken aan Dormio evenwel een stevige concurrent ontstaat. "Doordat er nu een flink aantal vakantieparken naar Dormio gaan, versterken we de concurrentie. Dat is goed voor prijs, kwaliteit en innovatie in deze sector."

Roompot bereikte eerder al een akkoord over parken met Dormio, dat al resorts heeft in onder meer Nieuwvliet-Bad en Maastricht, maar ook in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Spanje. Daarbij werd afgesproken dat de betrokken parkmedewerkers zouden overgaan naar de nieuwe eigenaar. Datzelfde gold voor eerder gemaakte boekingen van gasten.

Samensmelting

"We zijn heel blij met de acquisitie", zegt Dormio-oprichter en -topman Don van Schaik. "We willen namelijk nog sterker vertegenwoordigd zijn in de Nederlandse markt." Door de overname groeit Dormio van 400 naar ruim 600 medewerkers. Nu heeft het Arnhemse bedrijf in Nederland nog acht parken, dat worden er 38.

Na het afstoten van de parken aan Dormio blijven bij Roompot en Landal 305 vakantiebestemmingen over, met in totaal ruim 30.000 accommodaties. Het aanbod varieert van campingplaatsen tot villa’s en van tiny houses tot kampeermogelijkheden bij de boer. Er werken circa 5500 mensen in elf verschillende landen. Voor de gasten verandert er niets, benadrukt Roompot in een verklaring.

De Europese Commissie is in april vorig jaar al akkoord gegaan met de samensmelting van Roompot en Landal. Daarbij keek de commissie naar de mogelijke gevolgen voor de concurrentie buiten Nederland. Uit dat onderzoek zijn geen mededingingsbezwaren naar voren gekomen. Hoeveel geld er precies met de overname is gemoeid, is niet naar buiten gebracht.