Clicky


Inspectie van schepen met Oekraïens graan na dag hervat

Inspectie van schepen met Oekraïens graan na dag hervat
12-04-2023 13:30 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ISTANBUL - De inspectie van schepen die onder de graandeal Oekraïens graan exporteren is woensdag hervat, melden de Verenigde Naties. Het werk lag dinsdag stil vanwege onenigheid tussen de controleurs van Rusland, Oekraïne, Turkije en de VN.

De vier partijen waren betrokken bij de totstandkoming van het akkoord en controleren samen alle schepen van en naar Oekraïne, vanuit een coördinatiecentrum in Istanbul. Zij hebben volgens een VN-woordvoerder overeenstemming bereikt over de lijst met graanschepen.

Yurii Vaskov, de Oekraïense onderminister van Infrastructuur, sloeg dinsdag alarm omdat geen enkel schip kon doorreizen. Hij zei tegen de Britse krant The Guardian dat dit kwam doordat Russische functionarissen drie door Oekraïne aangemelde schepen van de lijst hadden geschrapt en de namen hadden ingediend van andere inkomende schepen uit de wachtrij van vijftig.

Akkoord

Het graanakkoord werd in de zomer gesloten en heeft als doel de zee-export van graan vanuit Oekraïne ondanks de oorlog mogelijk te maken. De afspraken tussen Rusland en Oekraïne werden gemaakt met behulp van Turkije en de VN. De graandeal geldt nog altijd als een van de weinige diplomatieke successen sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

Het graanakkoord wordt elke vier maanden automatisch verlengd, tenzij een van de partijen bezwaar maakt. Rusland uit al maanden kritiek op de afspraken en dreigt herhaaldelijk de deal op te zeggen. Volgens Moskou wordt de eigen graanexport onterecht getroffen door beperkingen als gevolg van westerse sancties tegen Rusland.