Clicky


Intertek staakt opnieuw, nu ook om cao te behouden

Intertek staakt opnieuw, nu ook om cao te behouden
12-04-2023 16:42 | Financieel | auteur Redactie

UTRECHT - Werknemers van laboratoriumbedrijf Intertek Hoogvliet hebben hun werk opnieuw neergelegd. Deze staking duurt nog in elk geval tot en met morgen, donderdag 13 april. Ze eisen nog steeds een beter loon, maar staken nu ook om hun cao te behouden. De directie weigert met de FNV te praten en voert inmiddels met iedere werknemer afzonderlijk gesprekken om tot een individuele arbeidsovereenkomst te komen.

Intertek-medewerkers zeggen tegen de FNV vol voor een nieuwe cao te blijven gaan. John Klijn, bestuurder FNV Havens: "Zonder collectieve afspraken gaat niet iedereen er automatisch op vooruit. Ik heb al eerder aangegeven dat de directie van Intertek helaas doof en blind lijkt voor de eisen van het eigen personeel. Wij krijgen vanuit Intertek al sinds november geen reactie. Het is echt on-Nederlands dat een werkgever niet met een vakbond wil praten."

Officiële waarschuwing

Werknemers van Intertek in Hoogvliet hebben het werk al diverse malen neergelegd, omdat ze zeer ontevreden zijn over het uitblijven van een nieuwe cao. In maart werden enkele werknemers geïntimideerd. "Intertek is daarmee op ramkoers gaan liggen tegen zijn eigen medewerkers", blikt John Klijn terug. Meer dan tien medewerkers kregen van het bedrijf een officiële waarschuwing en werden op non-actief gesteld. Daarop bereidde de FNV met advocaten een kort geding voor. Intertek zag daarna af van zijn voornemen deze personeelsleden op non-actief te stellen. Maar de gemoederen kwamen niet tot bedaren.

Volledig plat

Intertek heeft nu aan zijn werknemers wel bekendgemaakt met hen afzonderlijk te overleggen over individuele afspraken, dus geen collectieve. Dat willen de werknemers niet. Zij willen de cao behouden mét een eerlijke loonsverhoging. Om de eis tot het behoud van de cao kracht bij te zetten organiseert de FNV regelmatig verrassingsstakingen. Op die manier heeft Intertek geen kans ander personeel in te huren en ligt het bedrijf volledig plat.

Toch wil John Klijn benadrukken te allen tijde bereid te zijn tot gesprekken met de directie van Intertek. Al eerder gaf de FNV-bestuurder aan de directie tegemoet te willen komen om tot een nieuwe cao te komen. Bij Intertek Geleen heeft de directie in februari wel een nieuwe cao afgesloten met de werknemers die hiermee een loonsverhoging van 8 procent kregen.