Clicky


Sywert van Lienden zet hoger beroep over ontslag bij stichting niet door

Sywert van Lienden zet hoger beroep over ontslag bij stichting niet door
12-04-2023 17:04 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Sywert van Lienden zal donderdag niet aanwezig zijn bij het hoger beroep over zijn ontslag als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Hij heeft zich uit deze procedure teruggetrokken, zegt zijn advocaat Sjef Bartels. Een toelichting daarop geeft de raadsman donderdag op de zitting bij het gerechtshof in Amsterdam.

De rechtbank in Amsterdam besloot in juli vorig jaar om Van Lienden te ontslaan als bestuurder van de mondkapjesstichting. De rechtbank bepaalde eveneens dat Van Lienden, net als zijn eveneens ontslagen kompaan Bernd Damme, de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting mag worden.

Van Lienden en zijn zakenpartner tekenden hoger beroep aan tegen het oordeel van de rechtbank. Ze zeiden in oktober dat daar "feitelijke en juridische gronden" voor zijn.

Miljoenen

Het Openbaar Ministerie had om hun ontslag gevraagd, samen met de advocaten van zeven medewerkers die zich op vrijwillige basis hebben ingezet voor de stichting. Justitie denkt dat de bestuurders klanten vanuit de mondkapjesstichting, waarover ze beweerden er zonder winstoogmerk mee begonnen te zijn, doorgesluisd hebben naar een commerciële bv die losstond van de stichting. Hiermee verdienen ze miljoenen.

Het hoger beroep bij het hof staat los van het strafrechtelijk onderzoek naar Van Lienden, Damme en de derde zakenpartner Camille van Gestel in de mondkapjesaffaire. Ze worden verdacht van onder meer witwassen.