Clicky


UMC Utrecht naar rechter om kwijtraken kinderhartchirurgie

UMC Utrecht naar rechter om kwijtraken kinderhartchirurgie
13-04-2023 13:21 | Gezondheid | auteur ANP

UTRECHT - Ziekenhuis UMC Utrecht en het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie stappen naar de rechter. Zorgminister Ernst Kuipers heeft besloten om operaties aan aangeboren hartafwijkingen bij kinderen te concentreren in Groningen en Rotterdam. Eerder wilde het ministerie de ingrepen juist alleen nog in Utrecht en Rotterdam laten uitvoeren. Volgens UMC Utrecht is er geen goede reden om nu een ander besluit te nemen.

Het Prinses Máxima Centrum is vlak bij UMC Utrecht gevestigd. Het ziekenhuis behandelt kinderen die kanker hebben. Volgens het UMC hebben zij vaak ook zorg aan hun hart nodig, soms zelfs met spoed. "Het is niet mogelijk om deze zorg met behoud van kwaliteit en veiligheid uit te voeren" als er geen kinderhartteam is, stelt UMC Utrecht.

Als dat team uit Utrecht verdwijnt, "moeten ernstig zieke kinderen voor zeer gespecialiseerde en ingrijpende onderdelen van hun behandeling reizen naar een andere locatie in het land waar geen oncologische expertise is", verklaart het academische ziekenhuis.

Het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL), dat straks ook geen kinderhartchirurgie meer zou mogen doen, overweegt ook naar de rechter te stappen.