Clicky


Gevechten in Soedan gaan na onrustige nacht door

Gevechten in Soedan gaan na onrustige nacht door
16-04-2023 11:00 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA/RTR

KHARTOUM - Het geweld dat zaterdag uitbrak in Soedan gaat zondag door. De gevechten tussen het leger en paramilitairen zijn nog niet gaan liggen, na een onrustige nacht met veel explosies en schoten in de hoofdstad Khartoum.

Volgens artsen zijn al tientallen strijders en 56 burgers om het leven gekomen door het geweld. Honderden anderen zijn gewond geraakt. Omdat de situatie op straat zo onveilig is, kunnen zij niet allemaal naar het ziekenhuis worden gebracht.

Ook zondagmorgen zijn er explosies en beschietingen te horen. Door de straten van Khartoum rijden tanks en volgens ooggetuigen vliegen regelmatig gevechtsvliegtuigen over de stad. Niet alleen in Khartoum wordt gevochten, maar ook in andere regio's in Soedan.

Overwinning

De geweldsuitbarsting van zaterdag kwam na weken van spanningen tussen de legerchef en de baas van de paramilitaire Rapid Support Forces. Ze beschuldigen elkaar van het op gang brengen van de strijd. Ook komen van beide kanten tegengestelde berichten over wie wat in handen heeft. Er is bijvoorbeeld onduidelijkheid over militaire bases, het presidentieel paleis en verschillende vliegvelden in Soedan. Het leger zegt zondag dat "de overwinning nabij is".

Internationaal reageren landen bezorgd op de onrust in Soedan. Veel kopstukken hebben opgeroepen het geweld onmiddellijk te staken.