Clicky


'ETS EU-deals zijn belangrijke stap voor verduurzaming van luchtvaart en zeevaart'

'ETS EU-deals zijn belangrijke stap voor verduurzaming van luchtvaart en zeevaart'
18-04-2023 14:39 | Algemeen | auteur Redactie

BRUSSEL - Vandaag stemde het Europees Parlement in met het Europees emissiehandelssysteem (ETS) voor zowel de luchtvaart als de maritieme sector. Europese luchtvaartmaatschappijen en rederijen moeten straks emissierechten kopen om hun uitstoot te compenseren. De luchtvaart viel al onder het EU ETS, maar dit systeem is herzien als onderdeel van het 'Fit for 55'-pakket, waarmee het doel van de Europese Klimaatwet van tenminste 55% emissiereductie in 2030 moet worden gehaald.

Investeren in duurzaam transport

De VVD heeft ervoor gepleit dat de EU ETS de duurzame ontwikkeling van de luchtvaart écht moet stimuleren. Bijvoorbeeld door de onrendabele top van innovatieve brandstoftechnologieën als Sustainable Aviation Fuels (SAF) en de ontwikkeling van elektrische vliegtuigen te ondersteunen. Daarom is de VVD blij dat 20 miljoen van de rechten wordt gereserveerd voor het stimuleren van SAF. Op die manier kunnen de hogere (opstart)kosten van deze nieuwe technologie worden overbrugd. Daarnaast wordt een gedeelte van de opbrengsten uit de handel van uitstootrechten opgenomen in het Europese Innovatiefonds, voor verder onderzoek naar zero-emissie alternatieven van de toekomst, zoals elektrisch vliegen en vliegen op waterstof.

Ook de zeevaart gaat onder het EU ETS vallen. Ook hier worden 20 miljoen emissierechten geoormerkt in het Innovatiefonds voor verduurzaming van de maritieme sector en herstel van biodiversiteit. Daarnaast is afgesproken dat offshore schepen en kleinere schepen tussen de 400 en 5000 GT op termijn ook onder het emissiehandelssysteem worden meegenomen.

VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Door, is tevreden met de deals: “De transportsector moet haar uitstoot in 2050 met negentig procent verminderen, dat is een flinke opgave. Als het gaat om investeren in duurzame technologieën, zie ik zie dat zowel de lucht- als de zeevaart daar in Nederland al volop mee bezig zijn. Hierin moeten zij wat mij betreft worden gesteund. Ik ben daarom blij dat we het voor elkaar hebben gekregen dat beide deals financiële middelen bevatten om het gat tussen het gebruik van fossiele en schone brandstoffen te overbruggen, zodat we betaalbaar en schoon kunnen blijven vliegen en varen!’’