Clicky


Geheime evacuatie van Duitse burgers uit Soedan mislukt

Geheime evacuatie van Duitse burgers uit Soedan mislukt
19-04-2023 12:31 | Buitenland | auteur ANP

KHARTOEM - [update 14:53 uur] Het Duitse leger heeft geprobeerd om in het geheim Duitse burgers te evacueren uit het door geweld getroffen Soedan. Volgens het weekblad Der Spiegel ging het om 150 Duitsers, maar moest de operatie worden afgebroken. Door de aanhoudende gevechten in de buurt van het vliegveld kan de evacuatie niet veilig plaatsvinden.

Volgens het Duitse blad heeft Duitsland drie vliegtuigen naar de Soedanese hoofdstad Khartoem gestuurd om tientallen diplomaten, ontwikkelingswerkers en andere burgers op te halen. Die vliegtuigen moesten woensdagochtend aankomen en het was de bedoeling dat ze in de middag alweer zouden vertrekken met de staatsburgers aan boord. De toestellen vliegen nu zonder die mensen aan boord terug naar Duitsland.

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de berichten niet bevestigen en kon alleen zeggen "dat alle opties worden besproken en beoordeeld". Wel zei hij dat de bevoorrading van zowel Soedanese burgers als buitenlanders steeds lastiger wordt. "We nemen alle nodige maatregelen in deze moeilijke situatie."

Wapenstilstand geschonden

Eerder maakte Japan als eerste land bekend dat het burgers wil evacueren uit Soedan. De strijdende partijen zouden eigenlijk vanaf dinsdagavond 24 uur de wapens neerleggen, waardoor mensen de kans zouden krijgen zich te verplaatsen. Waarschijnlijk had Duitsland gehoopt om gebruik te kunnen maken van het staakt-het-vuren voor de evacuatie. Maar de wapenstilstand werd vrijwel meteen geschonden en de explosies en beschietingen in Khartoem gaan ook woensdag gewoon door. De afgelopen dagen is veel gevochten om het vliegveld, maar de landingsbaan zou nog intact zijn.

Der Spiegel schrijft dat ook andere landen die van plan waren om burgers te evacueren hun reddingsoperatie hebben stilgelegd. Het is niet bekend om welke landen het gaat.