Clicky


Opnieuw kritiek op CDA om onduidelijkheid over stikstofdeadline

Opnieuw kritiek op CDA om onduidelijkheid over stikstofdeadline
19-04-2023 17:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Opnieuw is het CDA tijdens een stikstofdebat onder vuur komen te liggen. Linkse partijen, maar ook de BBB, zijn geïrriteerd dat het CDA niet duidelijk maakt of het 2030 of 2035 hanteert als stikstofdeadline. Sinds enkele weken staat er grote spanning op het kabinet en de coalitie vanwege de onenigheid over het jaartal: CDA-leider Wopke Hoekstra vindt 2030 "niet te dragen" en wil op termijn daarover heronderhandelen. Die opstelling leidde twee weken geleden tot een motie van wantrouwen, en de kou is nog niet uit de lucht.

De Kamer debatteert woensdag over het fonds van 24 miljard euro waarmee de stikstofuitstoot fors moet worden verlaagd. In de begeleidende teksten van de fondswet wordt 2030 als uitgangspunt genoemd. Nu nog staat 2035 in de wet, maar de coalitie had afgesproken dat te vervroegen naar 2030.

PvdA'er Joris Thijssen vindt dat het CDA, maar ook de rest van de coalitie, "klare wijn moet schenken". De PvdA verwijt het CDA de discussie over stikstof te gijzelen. "Nu is duidelijkheid nodig." Ook BBB-leider Caroline van der Plas wil weten welk jaartal het wordt. Tot dusver hield het CDA daarover de kaarten tegen de borst. "Maar wat is er nou mis mee om te zeggen dat het 2035, of bijvoorbeeld 2032 wordt? Dan kunnen we aan de slag." Ook GroenLinks en de Partij voor de Dieren zijn verbolgen over de opstelling van het CDA.

CDA'er Derk Boswijk zegt vooral snel te willen beginnen met de stikstofaanpak en wil af van de discussie over een jaartal. Dat werkt volgens hem alleen maar averechts. "Iedere keer als wij daarover beginnen, of over dwingende maatregelen, dan lopen boeren weg van de onderhandelingstafel." Ook kampt Nederland al vijftig jaar lang met te veel stikstof in de natuur, en het maakt volgens hem dan ook weinig uit of 2030 of 2035 als deadline geldt. Verder wil hij niet door de onderhandelingen van de nieuwe provinciebesturen "heen banjeren". Het CDA wil eerst die onderhandelingen afwachten, en pas daarna het coalitieakkoord opnieuw openbreken.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet vindt Boswijks verweer "een huilverhaal". Zij brengt in herinnering dat het CDA zelf vorige zomer de discussie op scherp zette door over jaartallen te beginnen met een interview in het AD. Ook heeft het CDA afspraken over 2030 goedgekeurd in de coalitie, zegt Bromet.