Clicky


Motorclublid liet tattooshop beschieten: "Gewoon simpel pang pang"

Motorclublid liet tattooshop beschieten:
20-04-2023 12:25 | Misdaad | auteur Redactie

DEN HAAG - Alleen om iemand te kunnen laten klimmen in een motorclub moest op 15 juni 2022 de voordeur van een tattooshop in Alphen aan den Rijn het ontgelden. Midden in de nacht werd erop geschoten. De man die daar volgens het Openbaar Ministerie opdracht toe gaf, een 36-jarige man uit Woudrichem, stond woensdag voor de rechter.

De tattooshop zit in een winkelstraat in Alphen aan den Rijn. Midden in de nacht schrokken mensen wakker die boven en rond het winkelpand wonen, omdat ze schoten hoorden. In de voordeur van de shop zaten twee kogelgaten. Onrust in de winkelstraat en doodsangst bij de eigenaar. De schutter, een 30-jarige man uit Maasdijk, kon worden gearresteerd en werd in november 2022 door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 3 voorwaardelijk. Maar waarom hij had geschoten? Een link tussen de schutter en het slachtoffer was niet te vinden.

Totdat het slachtoffer hoorde dat bij de schutter spullen van motorclub Bandidos waren gevonden. Ineens viel het kwartje: het slachtoffer wist nog wel iemand met wie hij vroeger in een motorclub zat maar die 1,5 jaar voor de beschieting met ruzie was vertrokken en overgestapt naar Bandidos. En dat bleek een goede bekende van de schutter te zijn.

"Weg, loesoe, houdoe"

Onderzoek naar die 36-jarige man uit Woudrichem leverde bevestiging op dat hij in het verleden ruzie had gehad met de eigenaar van de tattooshop. En nu er een nieuw iemand lid wilde worden van de motorclub, wist hij nog wel een klusje waarmee de nieuweling zich kon bewijzen. "Ik laat hem tattoozaak doen, krijg die 500 van mij [...] Heel die shop moet eraan, blazen met dat ding [...] Gewoon simpel pang pang pang pang pang pang, weg, loesoe, houdoe".

De officier van justitie vatte het op zitting samen: "Het ging echt nergens anders om, dan dat men de nieuweling bij de motorclub wilde. Iemand met wie hij niks te maken had en die hem niks had misdaan, heeft daarvoor de prijs betaald. De achteloosheid waarmee verdachte het plan bedenkt en laat uitvoeren, voor - let wel - het schamele bedrag van 500 euro, zegt genoeg."

Ze benadrukte dat de beschieting een zeer intimiderende bedreiging is geweest met grote impact op het slachtoffer en de omwonenden. "En de rol van verdachte is daarbij nóg kwalijker dan die van de schutter." Ze eiste een gevangenisstraf van 26 maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.