Clicky


Nederlands bedrijf evacueert 22 mensen uit Soedanese havenstad

Nederlands bedrijf evacueert 22 mensen uit Soedanese havenstad
22-04-2023 23:56 | Buitenland | auteur ANP

LEUSDEN - Een Nederlands bedrijf heeft zaterdag 22 buitenlandse werknemers van een ander Nederlands bedrijf geëvacueerd uit Port Soedan, een stad aan de Rode Zee aan de oostkust van Soedan. Daan Brink van het bedrijf Proximities, dat de actie uitvoerde, bevestigt een bericht van Nieuwsuur hierover. Een week geleden braken in Soedan zware gevechten uit tussen het regeringsleger en milities in de hoofdstad Khartoem. Ook daarbuiten wordt op verschillende plaatsen gevochten.

De groep is met bootjes vanuit de havenstad naar een schip gevaren dat lag te wachten buiten de territoriale wateren van het land. "Op dat moment was de situatie zo stabiel dat er geen direct gevaar was voor de betrokkenen", aldus Brink. "Maar er is een mogelijkheid dat daar ook gevechten ontstaan". Voor welk bedrijf de evacués werkzaam waren wilde hij niet prijsgeven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat op dit moment actief in contact met 134 Nederlanders in Soedan. Zij zijn door het ministerie geïnformeerd over evacuatiemogelijkheden die nu worden voorbereid.Het ministerie gaat ervan uit dat er nog meer Nederlanders in het land zijn.

Eerder zaterdag liet het ministerie weten dat er met "man en macht" wordt gewerkt om Nederlanders uit Soedan te krijgen. Ook Brink erkent dat en ziet dat een evacuatie uit de hoofdstad lastiger is vanwege de gevechten. "Collega's van de overheid doen hun stinkende best om het geregeld te krijgen."