Clicky


Sifan Hassan wint bij debuut op spectaculaire wijze marathon van Londen

Sifan Hassan wint bij debuut op spectaculaire wijze marathon van Londen
23-04-2023 14:03 | Sport | auteur ANP

LONDEN - Atlete Sifan Hassan heeft in Londen een spectaculair debuut gemaakt op de marathon. De tweevoudig olympisch kampioen op de baan won de wedstrijd over 42,195 kilometer door de regenachtige hoofdstad van Engeland in een tijd van 2.18.34.

Daarmee verbeterde ze het Nederlands record van 2.22.51 dat Nienke Brinkman vorig jaar in de marathon van Rotterdam op haar naam zette. Ook voldeed ze aan de limiet voor deelname aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Hassan liep een opmerkelijke race, want na een uur leek haar wedstrijd ten einde. Ze begon opzichtig te kneden in haar linkerbovenbeen en stopte twee keer om even te rekken. Iedereen verwachtte dat ze zou uitstappen, maar de Nederlandse troef verbeet de pijn en liep door. Ze hervond haar ritme, maar was wel de aansluiting met de kopgroep kwijt.

Voorbereiding tijdens Ramadan

Ook al trok ze af en toe een grimas, Hassan zette op karakter door en liep over de natte straten geleidelijk het gat naar de voorste lopers dicht. Onderweg haalde ze onder anderen Genzebe Dibaba en Judith Korir in. Na 30 kilometer keek ze olympisch kampioene Peres Jepchirchir, Sheila Chepkirui, Yalemzerf Yehualaw en Alemu Megertu in de rug. De vier vooraan versnelden toen ze in de gaten kregen dat Hassan op komst was, maar de geboren Ethiopische versaagde niet en na 35 kilometer sloot ze weer aan bij de kopgroep.

Hassan bereidde zich de afgelopen maanden op 2700 meter hoogte in Ethiopië voor op de marathon. Daar maakte ze meestal in haar eentje de vele trainingskilometers, ook gedurende de ramadan. Voor haar als moslima betekende het dat ze overdag niet mocht eten en drinken. Ze gaf voor de wedstrijd aan dat ze geen ervaring had met drinken tijdens het hardlopen, hetgeen wel noodzakelijk is om de vocht- en energiehuishouding zo lang mogelijk op peil te houden.

Hydratatie

Tijdens de race was echter te zien dat Hassan geregeld een bidon aan haar mond zette en de drankflessen zelfs aanbood aan haar concurrenten. In de slotfase speelde haar gebrek aan ervaring haar parten. Ze liep aan de verkeerde kant van de weg en moest capriolen uithalen om haar bidon te grijpen.

Op 2 kilometer voor de finish versnelde Megertu, maar de onverwoestbare Hassan kon gewoon volgen, evenals Jepchirchir. In de laatste honderden meters zette de Nederlandse aan en profiteerde ze van haar surplus aan snelheid. Met 3 seconden voorsprong op Megertu passeerde ze als eerste de finish op The Mall. Jepchirchir werd derde en gaf 4 tellen toe.