Clicky


Medvedev: wereld aan vooravond nieuwe wereldoorlog

Medvedev: wereld aan vooravond nieuwe wereldoorlog
25-04-2023 11:17 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De wereld staat waarschijnlijk aan de vooravond van een nieuwe wereldoorlog en daarmee stijgt ook de kans op een nucleaire confrontatie. Dat zegt de Russische oud-president Dmitri Medvedev, nu Poetins tweede man in de Russische Veiligheidsraad.

Hij beschrijft de wereld als "ziek" en noemt de dreiging van een nucleaire oorlog groter dan die van de klimaatcrisis. Al is het volgens de politicus nog niet te laat om zo'n groot, internationaal conflict te voorkomen.

Medvedev spreekt de laatste tijd wel vaker dreigende taal met verwijzingen naar een kernoorlog. Westerse landen gaan ervan uit dat hij hen daarmee wil intimideren.

Eerder deze maand zei de oud-premier dat "Polen gezien zijn rol als NAVO-buitenpost hoogstwaarschijnlijk zal ophouden te bestaan, samen met zijn stomme premier". Ook in februari liet hij optekenen dat het Westen een nucleaire catastrofe riskeert als het doorgaat met wapenleveringen aan Oekraïne.

Dit weekend waarschuwde Medvedev nog dat Rusland de graandeal zal opblazen als de G-7, een groep van zeven rijke industrielanden, met nieuwe exportrestricties voor Rusland komt.