Clicky


Egyptische diplomaat gedood bij evacuaties uit Khartoem

Egyptische diplomaat gedood bij evacuaties uit Khartoem
25-04-2023 12:05 | Buitenland | auteur ANP

CAIRO/KHARTOEM - [update 12:55 uur] Een Egyptische diplomaat is maandag in Khartoem gedood toen hij op weg was van zijn woning naar zijn werk op de ambassade, waar hij zou helpen met de evacuatie van landgenoten uit de Soedanese hoofdstad.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de precieze toedracht van de dood van diplomaat Mohamad al-Gharawi niet bekendgemaakt. Het verzekert dat de ambassade onverminderd doorgaat met het regelen van de uittocht van Egyptenaren uit het in een burgeroorlog geraakte buurland.

Er zijn in Soedan minstens 10.000 Egyptenaren van wie er tot dusver met hulp van de ambassade en de Egyptische en Soedanese strijdkrachten negenhonderd over land naar hun vaderland zijn teruggekeerd. Egyptische media meldden eerder dat twee werknemers van de ambassade in Khartoem gewond raakten.

De legers van de buurlanden Egypte en Soedan werken al lang nauw samen en volgens de krant al-Ahram werken ze ook samen aan veilige routes door Soedan naar de plaats Wadi Halfa aan de Egyptische grens. Ook mensen uit andere landen in Soedan wijken over land uit naar de Egyptische grens. Zo zijn er dinsdag twee bussen met Zuid-Afrikanen aangekomen. Het Egyptische Rode Kruis heeft aan de grens een centrum geopend voor hulp aan die mensen.

Er zijn volgens mediaberichten nog geen tekenen dat er erg veel Soedanezen naar Egypte uitwijken. De buurlanden hebben door hun historische banden onderling vrij verkeer en Soedanezen kunnen zonder veel bureaucratische beslommeringen gaan wonen en werken in Egypte. Andersom kan dat ook. Er wonen naar schatting al vijf miljoen Soedanezen in Egypte.

Caïro is bang dat de inmiddels tien dagen durende machtsstrijd tussen de militaire leider van Soedan, generaal Abdel Fattah al-Burhan, en zijn rivaal generaal Mohamed Hamdan Dagalo, leidt tot erg veel vluchtelingen en een verlies aan invloed in Soedan. Egypte ziet die invloed als cruciaal in verband met de rivier de Nijl. Volgens al-Ahram probeert Caïro de twee vechtende generaals in Saoedi-Arabië aan de onderhandelingstafel te krijgen.

De VN-Vluchtelingenorganisatie heeft dinsdag de vrees uitgesproken dat er een stroom van 270.000 Soedanezen op gang komt naar buurlanden in het zuiden en westen, Zuid-Soedan en Tsjaad. Mogelijk omdat in de westelijke regio Darfur zwaar gevochten wordt. Darfur is de 'wieg' van de Rapid Support Forces waar Dagalo het bevel over voert in zijn strijd met het leger van al-Burhan. Dagalo en veel van zijn manschappen komen uit Darfur.