Clicky


Vakbond melkveehouders stapt uit overleg landbouwakkoord

Vakbond melkveehouders stapt uit overleg landbouwakkoord
26-04-2023 14:26 | Binnenland | auteur ANP

HARDERWIJK - De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) is uit het overleg over het landbouwakkoord gestapt. Reden is volgens een woordvoerder dat het kabinet eisen van de vakbond niet wil inwilligen.

De NMV is woensdag de derde partij die de onderhandelingstafel verlaat. Eerder stapten boerenactiegroep Agractie en de Dutch Dairymen Board al op.

NMV wilde dat het gebruik van boerengrond zoals het kabinet dat voor zich ziet vanaf 2040 van tafel zou gaan. Ook wilde de vakbond binnen een jaar een oplossing voor de PAS-melders, boerenbedrijven die buiten hun schuld niet over de juiste vergunningen beschikken.

Er waren ook nog eisen op het gebied van aantallen runderen en het uitrijden van mest. Dinsdag heeft landbouwminister Piet Adema volgens de vakbond laten weten dat hij geen garanties kon geven en daarmee is het voor NMV klaar, aldus de woordvoerder.

Boerenorganisatie LTO heeft ook een aantal eisen op tafel gelegd, onder meer ook over budget dat nodig is om de landbouw te kunnen hervormen. LTO wil daar uiterlijk in de week van 8 mei antwoord op, anders stopt de organisatie ook met het overleg, zei voorman Sjaak van der Tak na de laatste overlegronde in het Gelderse Hierden.