Clicky


Duitse krant Bild: aanslag met drone op Poetin mislukt

Duitse krant Bild: aanslag met drone op Poetin mislukt
26-04-2023 19:39 | Buitenland | auteur ANP

BERLIJN - De Oekraïense geheime dienst heeft geprobeerd de Russische president Vladimir Poetin te vermoorden met een drone. Hoewel de aanslag mislukte, wordt de poging door de Russische autoriteiten geheimgehouden, meldt de Duitse krant Bild na eigen onderzoek.

Bij de gebruikte drone zou het gaan om de modernste Oekraïense middellangeafstandsdrone met een bereik tot 800 kilometer. Het doel was een nieuw industriepark in de buurt van Moskou, 500 kilometer van Oekraïne, waar Poetin werd verwacht. De drone vertrok zondagmiddag maar viel te pletter.

Bild baseert zich onder meer op een bericht van de Oekraïense activist Yuriy Romanenko, die nauwe banden zou hebben met de inlichtingendiensten in Kyiv: "Vorige week ontvingen onze inlichtingenofficieren informatie over Poetins reis naar het industrieterrein in Roednevo. Dienovereenkomstig steeg onze kamikazedrone op, die door alle luchtverdediging van de Russische Federatie vloog en niet ver van het industrieterrein neerstortte."

Meerdere Russische media meldden een dronecrash ten oosten van Moskou, ongeveer 20 kilometer van Roednevo. Uit beelden zou blijken dat er 17 kilo explosieven aan boord van de drone waren. Het zou gaan om springstof van een type dat onder andere wordt gebruikt door de legers van de Verenigde Staten en Canada.